© 2024 Foodyny.

A ketogén diéta napjaink egyik legnépszerűbb táplálkozási formája, a Foodyny is több alkalommal foglalkozott már vele. Az azonban, hogy lehet-e alkoholt fogyasztani a diéta ideje alatt, megosztja az embereket.

salatabor

A The Daily Meal hívta fel arra a figyelmet, hogy a ketogén diétával kapcsolatban komoly tévhit, hogy nem fogyaszthatunk alkoholt. A valóságban ugyanis a diéta megengedi ezt, nem mindegy azonban, mit választunk. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő alkoholból is csak minimális mennyiséget lehet inni.

A ketogén diéta alapvetése, hogy minimális szénhidrátot fogyasztunk, ekkor indul be a ketózis, az elraktározott zsírmennyiség elégetése. A ketózis fenntartása érdekében maximum 50 gramm szénhidrátot lehet egy nap bevinni a szervezetbe, így amennyiben a napi adagunkba belefér, elfogyaszthatunk egy pohár alkoholt. A kérdés csupán az, hogy mit.

Az alkoholok túlnyomó többsége ugyanis jelentős mértékű szénhidrátot tartalmaz, van azonban olyan száraz fehérbor és pezsgő is, amelyben mindössze egy grammnyi található meg. Ebből fogyaszthatunk néha egy-egy pohárral. A mértékletesség azonban elengedhetetlen, mivel a ketogén diéta ideje alatt az alkohol is hamarabb kifejti hatását a glikogén alacsony szintje miatt.

Kapcsolódó cikkünk: Rippel Ferenc táplálkozása miatt száz évig fog élni?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.