© 2022 Foodyny.

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet a babák hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást ajánl, csupán ezt követően javasolja a gyermek hozzátáplálásának megkezdését. A gyakorlatban azonban, különösen a tápszeres babák esetében, különböző pürék segítségével korábban megkezdődik kicsik gyümölcsökkel, zöldségekkel való ismerkedése.

babaetetes

Magyarországon a legtöbb védőnő alma vagy barack kóstoltatását javasolja elsőre, a világon azonban számos gyakorlat működik, ami a hazai szigorúbbnak tartott hozzátáplálási rutintól némiképp különbözik. Összegyűjtöttük öt nemzet hozzátáplálási szokásait, melyekből érdemes lehet nekünk is mazsoláznunk.

1. Egyesült Államok

Az ohiói egyetem ajánlása szerint a babák négy és hat hónapos koruk között először a rizzsel, az árpával, a zabpehellyel ismerkedjenek meg, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a húsok és babok pedig már hat-nyolc hónapos kortól bevezethetők. Egyáltalán nem kezelik szigorúan azt, hogy mely gyümölcsökkel és zöldségekkel érdemes kezdeni a hozzátáplálást, még a trópusi gyümölcsöket sem kezelik másként. A gyermek 8-10 hónapos kora között már fogyaszthat tojást, joghurtot, kenyeret is, 10-12 hónaposan pedig ugyanazt eheti, mint a család többi tagja.

2. Németország

Németországban is négy hónapos kor fölött kezdik meg a gyermekek hozzátáplálását elsősorban zöldség és burgonya kombinációjával, de ekkor már heti egy-két alkalommal egy kevés húst vagy olajos halat is fogyaszthatnak. Hat hónapos kor fölött még gyakrabban javasolják a halak és a máj fogyasztását, úgy vélik ugyanis, hogy ez elősegíti a kicsik kognitív fejlődését.

babaetetes2

3. Japán

A tradíció szerint a babák hozzátáplálását száznapos korukban kezdik meg, ekkor ismerkednek meg a gyümölcs- és zöldséglevekkel. Az első szilárdabb ételek rizsalapúak, rendkívül korán kapnak már egy kevés halat is. Ez alapvetően az összes ázsiai országra igaz, ahol alapvetően is sok rizst és halat fogyasztanak.

4. Nagy-Britannia

A briteknél nem ritka, hogy már a gyermek három hónapos korában megkezdik a hozzátáplálást gyakorlatilag tetszőleges zöldséggel és gyümölccsel. Hat hónapos kortól rizst adnak hozzá, majd bevezetik a húsokat, tésztákat és a tejtermékeket is egészen kilenc hónapos korukig. Érdekes, hogy a britek gyakorlata szerint egy nyolc hónapos baba simán ihat tejet.

babaetetes3

5. Ausztrália

Az egész hozzátáplálás kérdését meglehetősen lazán kezelik. Azt javasolják, hogy a babák hat hónapos korig kizárólag anyatejet kapjanak, a hozzátáplálást pedig csak ezt követően kezdjék meg. Úgy vélik ugyanis, hogy a kicsik ekkor állnak készen arra, hogy kiegészítésként mást is fogyasszanak. Hat hónapos kortól azonban nem szabják meg azt, hogy mit kapjanak a gyermekek, azt tartják csak fontosnak, hogy az püré állagú legyen. Egyéves kortól azonban már ezzel sem szöszölnek, minden kicsi bátran azt eheti, amit a család többi tagja.

Kapcsolódó cikkünk: Egyperces vegán datolyaszilva-puding

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.