© 2024 Foodyny.

Napjaink leghatékonyabb fogyókúrás étrendjei és legnépszerűbb diétái a szénhidrátfogyasztás szigorú korlátozásán alapulnak. Egy friss kutatás szerint azonban nem árt ezt kétszer is átgondolni.

Egy új tanulmányt ismertettek az American College of Cardiology 68. tudományos ülésén. Ez azt sugallja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek fokozhatják a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. Az American Heart Association szerint az AFib olyan szívritmuszavar, amely kezdetben szédülést, fáradtságot okoz, hosszú távon azonban vérrögök kialakulásához, sztrókhoz, szívelégtelenséghez is vezethet.

Az alacsony szénhidráttartalmú étkezés kockázatának elemzése során a kutatók 1985 és 2016 között felvett 14 ezer ember adatát vizsgálták. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet úgy definiálták, mint amelyben a napi kalóriák szénhidrátokból származó aránya 44,8 százaléknál alacsonyabb. A ketogén diéta során a szénhidrátok kevesebb mint tíz százalékra korlátozhatók, a magas szénhidráttartalmú étrend esetében azonban ez az arány meghaladja az 52,4 százalékot.

A vizsgálat során átlagosan 22 évnyi utánkövetés alapján arra jutottak, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél nagyobb eséllyel alakul ki szívritmuszavar. Ezért úgy vélik, hogy ezeket az étrendeket óvatosan kell kezelni, ugyanis a szénhidrátok helyettesítése ebben az esetben zsírokkal és fehérjékkel történik. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy természetesen más tényezők is befolyásolhatják a szívritmuszavar kialakulását, ráadásul a kutatás az étrendben bekövetkezett változtatásokat sem vette figyelembe.

The Daily Meal nyomán

Kapcsolódó cikkünk: Ihatunk-e alkoholt, ha ketózunk?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.