© 2022 Foodyny.

A húsvét elengedhetetlen étele a sonka, amelyhez előszeretettel fogyasztunk tormát és tojást is. Hogy az ünnepi hangulat igazán emelkedett legyen, szívesen kibontunk egy üveg bort is, holott tudjuk, a klasszikus menühöz egyáltalán nem egyszerű a borpárosítás.

husvetbor1

– A torma savassága és a sonka, illetve a csülök füstössége mellé én semmiképpen sem adnék vörösbort – magyarázza Bajkai Zsolt, a Foodyny borszakértője, aki szerint ezekhez az ételekhez a nem illatos, kicsit magasabb savakkal és ásványossággal rendelkező fehérborok illenek leginkább.

Az Ab Ovo borkereskedés tulajdonosa négy bort javasol, melyek között egyaránt megtalálhatók a Kolonics, a Tóth Ferenc, a Nyári Ödön és a Benedek pincészet nedűi is.

A Kolonics Pincészet 2017-es Somlói Furmintja száraz fehérborként kerülhet az asztalunkra egyenesen a Somló borvidék dűnéiről, míg Tóth Ferenc 2017-es Egri Csillag Superiorja az Egri borvidék legjobb fajtáinak, a királylánykának, az olaszrizlingnek, a hárslevelűnek és a leánykának a tökéletes kombinációja. Nem lőhetünk mellé azonban a Nyári Pince 2017-es Szentgyörgy-hegyi Szürkebarátjával sem a Badacsony borvidékről.

husvetbor2

A Benedek Pince 2016-os Hárslevelűje némiképp kilóg a sorból évjáratát és gyümölcsösségét tekintve is. Az illatában erősen fajtajelleges borban, mézes aszalt barackos jegyek is fellelhetők, míg ízében abszolút feszes, minerális és elegáns. Kóstolva hordófűszert érezhetünk kellemesen hosszú utóízzel kiegészülve.

A bor különlegessége, hogy egy kilogrammos tőketerhelés után, spontán erjesztéssel készült, hogy aztán fél évig használt, negyedik töltésű hordóban, seprőn érleljék tovább. A szakértő szerint a kimondottan jó ivású hárslevelű garantáltan beváltja a hozzáfűzött reményeket.

Kapcsolódó cikkünk: Benedek Péter: Ha borról van szó, el kell mennünk a falig

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.