© 2023 Foodyny.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a grillezésre, így kissé háttérbe szorult a nagy történelmi múltra visszatekintő bográcsozás. Méltatlanul, hiszen bográcsban elképesztően jó ételeket készíthetünk. S bár ez gyakorlatilag félnapos elfoglaltság, a végeredmény minden rááldozott órát megér.

Összegyűjtöttünk 7+1 praktikát, amelyet mindenképpen érdemes betartani.

1. A bográcsozás alapja a tökéletes bogrács kiválasztása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen ételt készítünk, és az sem mindegy, hogy hány emberre fő majd az étel. A halászléhez halléfőző bográcsra lesz szükségünk, a többi egytálételt azonban gyakorlatilag bármelyik, hipermarketben megvásárolható üstben elkészíthetjük. Fontos azonban, hogy jól lőjük be a méretét, négyfős vacsora elkészítéséhez teljesen felesleges ugyanis 50 adagos bográcsot vásárolni.

2. A bográcshoz vásároljunk olyan állványt, amely forgatható, így amennyiben nem tökéletesen egyenletesen éri a láng a bográcsot, forgatással egyenletes végeredményt tudunk elérni.

bogracs2

3. A tűzrakásnál ügyeljünk arra, hogy ne készítsünk túl nagy lángot. Az alapunk legyen egy közepes láng, amelyet folyamatosan tudunk táplálni szükség esetén.

4. Vannak bizonyos bográcsok, amelyeket első használatot megelőzően zsírral kell kiégetni. A mai, modern, zománcozott daraboknál azonban erre nincsen szükség.

5. A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen mellettünk olyan anyag – homok vagy víz –, amellyel azonnal el tudjuk oldani, ha baj történik.

6. Készítsük bátran bográcsban a nemzetközi konyha ikonikus egytálételeit. Főzhetünk így csilis babot, ír gulyást vagy akár paellát is a klasszikus halászlé, lecsó és pörkölt mellett.

7. Szánjuk rá az időt a bográcsozásra, hiszen már a tűzrakás is sok időt vesz igénybe. Alakítsuk úgy, hogy az alkalom egyben közös, élményekben gazdag program is legyen, így tartalmasan tudjuk eltölteni a napot, miközben isteni ételünk akár 6-8 órát is elrotyog az üstben.

+1: A gyakori álhírekkel ellentétben tűzgyújtási tilalom ideje alatt is lehet bográcsozni akkor, ha azt saját tulajdonú, belterületi ingatlanon tesszük.

Kapcsolódó cikkünk: Stohl András: Körömpörkölt minden mennyiségben

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.