© 2023 Foodyny.

Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész, több mint három évtizede kerüli a hús fogyasztását. Nincs ez másként az ünnepnapokon sem: amikor másnál sonka és tojás van, nála friss zöldségek és padlizsánkrém. A veganizmusról, az ehhez kapcsolódó szemléletmódról és a húsvéti menüjéről beszélgettünk.

Hogyan lettél vegán?

A vegánság igazából az utóbbi pár évben jött, de húst, tejet és tojást 15 éves korom óta nem fogyasztok. Sajtot nagyon sokáig ettem, az utóbbi négy-öt évben azonban 98 százalékban kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztok. Persze előfordul, hogy nincs más választásom, például ha a zenekarommal valahol vidéken vagyunk, és éjszaka a benzinkúton csak szendvics van egy sajttal, akkor azt vagy kiveszem, vagy megeszem. De ha lehetőség van rá, akkor mindig megoldom magamnak a teljes növényi étrendet.

Amikor váltottál 15 évesen, akkor ennek volt valami egészségügyi vagy gondolkodás-beli oka? Vagy egész egyszerűen úgy érezted, hogy neked így jobb?

Tudod, én vidéken laktam gyerekkoromban és ott két dolgot szoktam meg: egyrészről minden ott van nyersen a kertben, csak ki kell húznod a retket, le kell venned a paprikát, vagy leszedheted a fáról a cseresznyét és máris eheted. Nagyon gyakran volt, hogy mire édesanyám, vagy a nagyanyám elkészült az ebéddel, addigra már jól laktam a nyers krumplival. Másrészről pedig láttam a disznóvágást, a húst feldolgozását… Valahogy elkezdtem egyre távolabb kerülni a hús fogyasztásától.

garami2

Ezek szerint Te a szemléletmódodban is vegán vagy?

Tudom, hogy a vegánsághoz tartozik egy olyan életmód is, hogy nem használsz bőrcipőt, nem viselsz bőr szíjat. Ezt nem tartom. Sőt, az a fajta vegán sem vagyok, aki hetente kétszer kitenne valami elrettentő videót a Facebookra.

Hogyan pótolod a tápanyagokat, a vitaminokat, amelyek a húsból és a tejtermékekből származnának?

A téli időszakban szoktam C- és D-vitamint fogyasztani, de egyébként vidéki gyerekként merem azt mondani, hogy a szervezetünknél nincs okosabb. Meg fogja mutatni, hogy mire van szüksége azáltal, hogy több almát, vagy olajos magvakat, nyers, vagy éppen meleg ételeket kívánsz. Beszélgettem már táplálkozástudományi szakértővel erről, alapvetően ők is megerősítették ezt.

És mi a helyzet az édességekkel, például a tejcsokoládéval?

Érdekes, mert gyerekkoromban nem tudtam volna elképzelni, hogy ne egyek édességet ebéd után, az idő múlásával azonban megszűnt az ilyesmi iránti vágyam. Egyszerűen nem kívánom.

Húsvétkor mi kerül az asztalra? A klasszikus menüsor szóba se jöhet...

A tojást sosem szerettem, a reggeli tojásrántotta szagtól már gyerekként is kirázott a hideg. A sonka sem kísért, ráadásul a vegán konyhában rengeteg húspótló van, például gabonából vagy szójából. De ez sem mozgat meg engem, sem az íze, sem az állaga nem hiányzik a húsnak. Húsvétkor is ugyanazt eszem, mint általában, például almát, sárgarépát, mogyorót.

Mégis, mit fogsz készíteni?

Valami friss ételt, sokmagvas barnakenyérrel, és ami biztos, hogy a padlizsánkrém nem hiányozhat majd az asztalról, mert mostanában élek-halok érte. Nemrégiben ettem a szokásosnál egy kicsit sűrűbb állagút, ami nagyon ízlett, úgyhogy azt próbálom majd elkészíteni egy kevés gabonával, hagymával, fokhagymával és sok fűszerrel, hogy igazán karakteres íze legyen.

Kapcsolódó cikkünk: Sárgaborsó-dahl Tóth Marcitól Garami Gábornak

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.