© 2023 Foodyny.

Ha hirtelen az az olthatatlan vágyunk támadna, hogy elmerüljünk a mesés kelet ízeiben, akkor egy kis szervezéssel repülővel már pár óra alatt el tudjuk érni, mondjuk Isztanbult. De ennél könnyebb megoldás is létezik. Az újkori népvándorlások tagadhatatlan mellékhatásaként bizonyos nációk konyhái jóval közelebb kerületek hozzánk, mint gondolnánk, ráadásul teljesen autentikus formában, szülőhelyüktől akár több ezer kilométerre is. Mint ahogy Little Chine-val, vagy Little India-val Singapurtól New Yorkig több nagyvárosban találkozhatunk, addig kis Törökországra is lelhetünk Budapesttől mindössze 250 km-re. Éppen csak Bécsig kell eljussunk és ott megtaláljuk azt a kerületet, ahol a török közösség legreprezentatívabban képviseli magát. Megsúgom, ez a 17. kerület, Ottakring, ahol egy komplett utcát foglal el az a török piac (Brunnenmarkt), ahol a legfrissebb és legfinomabb zöldségeket, gyümölcsöket szerezhetjük be egyenesen Törökországból.

Börek alapanyagok

A piac mellett „echte” török üzletek is vannak, ahol bárány, fűszer, halva és ezer féle más finomság áll halomban elsősorban saját maguk, de azért a gourmet osztrákok rendelkezésére is. Na, itt ebben az utcában van az én kedvenc börekezőm is, ahol olyan mennyei a börek, hogy még azt is elviseli az ember, hogy a környezet nem éppen a legelegánsabb. Egy család viszi az üzletet jó pár évtizede, akik fáradhatatlanul, megállás nélkül sütik egymás után a többféle tésztát, amit kínálnak. Van húsos, van krumplis, van perezselymes, illetve az egész szortiment királynője, spenótos-sajtos! Néha várni kell rá, mert éppen elfogyott, de ez sem szegi kedvem, várok és várok. Aztán, amikor a tányérról csábítóan kígyózik a frissen sült börek illata az orrom fele, már csak nehezen tudok uralkodni magamon, hogy legalább annyi idő elteljen, hogy ne okozzak a számban égési sérüléseket. Az első pár falat után aztán kapcsol az agy tudatos része is és lassítok, hogy hosszabban tartson az élmény. Az a finom, kívül ropogós, belül puha tészta, benne a méregzöld spenót-töltet, ami a sajttól és a gazdagon adagolt borstól merészen pikáns, már-már csípős. Mellé ajánlott egy nagy pohár hideg ayran (török joghurtital). Mmmm… feledhetetlenül finom, hogy egy reklám szlogenjét idézzem.

Börek sütés előtt

Jól lakottan, de még az élmény hatása alatt elhatároztam, hogy otthon is reprodukálom aktuális gasztró-rajongásom tárgyát, számolva azzal, hogy a napi 24 órában 200 fokon izzó kemencét valószínűleg nehezen fogom tudni helyettesíteni. Törökösen sokszor főzök, valószínűleg ez sem fog gondot okozni. Hogy biztosan ne érjen kudarc, azonnal újra is gondoltam az ételt, és voilá, már nem is kell ehhez a nehezen felülmúlható remekműhöz hasonlítani az én verziómat. Még ott bevásároltam, mivel az étel 3 alapvető eleme meglehetősen sorsdöntő. Az egyik a tészta, amihez a sütödével ellentétben én késztermékhez nyúltam. A magyar rétestésztához képest valamivel vastagabb a török változat, ami yufka néven fut. Aztán gyönyörű, harsogó, száron lévő spenótot vettem, illetve az ún. börek sajtot, amit óriás kiszerelésben árulnak és leginkább a friss feta sajthoz tudnám hasonlítani. Később muffin formában sült réteskosarak születtek a próbálkozásom eredményeként, melyek tökéletes búfelejtők azokra a napokra, amikor a csábító kelet még sincs olyan közel…

börekcimlap

A börek/burek a Balkán jellemző finomsága. Egy réteshez hasonló tészta, mely általában valamilyen sós töltettel van töltve.

Spenótos kosárkák

Hozzávalói:

2 tojás

1-2 dl víz vagy tej

néhány lap yufka (török rétestészta)

1 kk só

1 kis fej salotta hagyma

spenót

bors

börek sajt (juhsajt)

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a jól megtisztított kicsit felaprított spenótot, majd pár perc múlva le is vesszük a tűzről, kevés sót szórunk rá és jó bőven megborsozzuk.

Kivajazunk vagy olajozunk egy 12-es muffin sütőformát. Egy tálba beleütjük a 2 tojást, amit jól elkeverünk a sóval és a tejjel, vagy vízzel. A rétestésztából kisebb, körülbelül tenyérnyi darabokat tépünk, amiket egyenként beáztatunk a tojásos lébe, majd kibéleljük velük a muffin formákat. Egy formába több tésztadarab is kerül, gyakorlatilag egy fészket képezünk. Ebbe a fészekbe kerül a spenót és a kézzel elmorzsolt sajt. Ha a tojásos folyadékból maradna valamennyi, osszuk még szét a kosarak között.

Tegyük sütőbe, ahol körülbelül fél óra alatt sül szép aranybarnára.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.