© 2022 Foodyny.

Kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók a Millenárison.

Ahogy az eddigi években, most is kétféle séffel találkozhat a kilátogató: aki nyűgnek tartja a fesztiváli kitelepülést, és aki élvezi, hogy végre nem a konyhában áll, hanem testközelből szolgálja ki a vendégeket. Nem is kérdés, hogy az utóbbiak standjánál mindig jobb a hangulat, és mintha az ételek is finomabbak lennének.

Idén is vannak nemzetközi séfek, akik az egyik legnyomósabb okai annak, miért is nem érdemes távol maradni Közép-Európa legnagyobb gasztronómiai ünneptől. Sajnos ebben az élményben csak annak lehet része, aki ki tud fizetni 40-60 ezer forintot egy exkluzív ebédért vagy vacsoráért.

LeeJongKuk

Ok #1: Az eddigi legizgalmasabb nemzetközi felhozatal
Az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét egy szombati vacsora (19 óra) keretében ismerhetjük meg, míg az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait vasárnap ebédidőben (12 és 15 órakor) kóstolhatjuk meg. De mit ehet az, aki csak pár tízezer forintot szán erre a hétvégére?

Ok #2-4: Paprika, sercli, sör
Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket. De hogy kerül a sercli az asztalra?
A válasz Mautner Zsófitól érkezik: „A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma. Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása – meséli a fesztivál egyik házigazdája. – A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban. A panírmorzsa is ennek számít, és akkor még nem beszéltünk a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig sokféle ízletes megoldásról.”

St.Andrea barany

Ok #5: Első alkalommal a Gourmet Fesztiválon a St. Andrea
Barna Ádám séf és az év szervízembere, Lizsicsár Miklós lázasan készültek a debütálásra. A bárány málnával és paprikával, valamint a marhapörkölt, uborkasalátával és kenyérrel ennek megfelelően jól sikerült. Igaz, ők nem építették be a serclit az ételbe, csak odatették mellé a tányérra. A citromos spárga desszert bizsergetően izgalmas és műanyag tányéron is művészien tálalt, amihez egy egyedi címkézésű citrusos kraft sör jár.

Beefbar sorcli

Ok #6: A Beefbar Sörclije
Viszonylag kevesen fedezték még fel, hogy a budapesti Beefbar az elegáns atmoszféra ellenére mennyire egy laza hangulatú hely, de a fesztivál után biztosan nehezebb lesz majd már beférni a Clark Hotelben található étterembe. Na, már csak ezért is érdemes meglátogatni a standjukat, megcsodálni a hűtőben sorakozó érlelt marhahúsokat, és kipróbálni a marhatepertős sarokban, sörös-mazsolás glázzal és marinált paprikával kínált US prime black angust.

Szabi

OK #7: Szabi új kemencéje
Csütörtökön még alig volt meleg a külseje, de a Painificio il basilico pékmestere szerint szombat délutánra kiégi magát a pékség legújabb kemencéje. A nápolyi mester munkáját egyenesen a Millenárison rakta le a kamion, így itt sülnek először benne paprikakrémes, mangalica sonkás pizzák és a malac-hasaljához járó magos serclik.

Taittinger

A lassan egy évtizedes Gourmet-ról már az is nyugodt szívvel kijelenthető, hogy ide nemcsak az ételek miatt járnak. A borászatok, pezsgőházak és kézműves sörözők standjainál naplemente után olyan jókedv uralkodik, ami bármelyik zenei fesztivállal versenyre kelhetne. A jó hangulatban pedig repül az idő, és mindig olyan hamar jön el a pillanat, amikor elkezdik kiüríteni a területet 23 órakor. Úgyhogy tessék minél többet kóstolni még ideje korán!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.