Hamarosan a végéhez közeledik az eperszezon, így itt az ideje, hogy nekilássunk a lekvárfőzésnek. A hagyományos eperdzsem önmagában is rendkívül finom, ha azonban friss bazsalikommal megbolondítjuk, a végeredmény egészen különleges lesz.
Hozzávalók:
- 1,5 kiló eper
- 400 gramm cukor
- 1 marék bazsalikom
Készítsük elő az alapanyagokat! A bazsalikomleveleket vágjuk vékony csíkokra, az epret alaposan mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy lábasba a gyümölcsöt, öntsük rá a cukrot, majd folyamatos keverés mellett kezdjük el főzni. Miután felforrt, vegyük alacsonyabb lángra és főzzük addig, amíg tökéletes állagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a csíkokra vágott friss bazsalikomot, forraljunk rajta még egyet, majd adagoljuk a sterilizált üvegekbe.
Szorítsuk rá a tetejüket, fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé pár percre, majd helyezzük száraz dunsztba. Miután magától kihűlt, fogyaszthatjuk is, vagy mehet a kamra polcára.
Kapcsolódó cikkünk: Készítsen tartósítószer-mentes eperlekvárt!