© 2018 Foodyny.

A Jack Daniel’s a világ egyik legismertebb whisky márkája. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet az alapítóról és a vállalat történetéből.

jack1

1. Árva gyerekből whisky-gyáros

A legenda szerint Jack Daniels az 1860-as évek elején elmenekült otthonról, mert nem szerette a mostoha anyját, aki egyetlen gyámjaként nevelte. Édesanyja korábban elhunyt, apja pedig a polgárháború idején halt meg tüdőgyulladásban. Jack egy farmra került, ahol megtanulta, hogyan kell whisky-t készíteni.

2. Egy rabszolgától leste el a fortélyokat

Úgy tudni, hogy ezen a farmon Jack Daniel megismerkedett egy rabszolgával, Nathan Green-nel, aki megtanította a whisky készítés fortélyaira. Később Green-t a Jack Daniel's gyár első lepárlómesterévé nevezték ki.

3. Nem ez volt az igazi neve

Jack Daniel igazi neve Jasper Newton Daniel volt, de mindenki csak Jacknek hívta, így rajta ragadt a név.

4. Nem tudni, mikor született

Senki sem tudja pontosan, hogy mikor született Jack Daniel, sírján is csak az áll, hogy 1850 szeptemberében látta meg a napvilágot. Éppen ezért a márka is 30 napig szokta ünnepelni megalkotóját.

5. A széfje ölte meg

A legenda szerint Jack Daniel nem emlékezett széfjének biztonsági kombinációjára, ez pedig annyira feldühítette, hogy belerúgott, aminek eredményeként megsérült a bal lábán a nagyujja. Nem ment el azonban orvoshoz, és vérmérgezést kaphatott, ezért elsőként a lábujját távolították el, később az egész lábát amputálni kellett. Úgy tudni, halálát is a fertőzés következményei okozták.

6. A magányos whisky-gyáros

Jack Daniel egész életében agglegény maradt, soha nem nősült meg és törvényes gyermeke sem született. Halálát követően örökségét két unokaöccsére hagyta.

jack3

7. A legrégebbi

A feljegyzések és az alapítóokiratok szerint a Jack Daniel's az Egyesült Államok legrégebbi lepárlóüzeme a maga 1866-os alapításával.

8. Frank Sinatrat egy üveg whiskyvel temették el

Frank Sinatra köztudottan nagyon kedvelte a Jack Daniel's-t, melyet gyakran az istenek nektárjaként emlegetett. Nem egyszer még a színpadra is magával vitt egy-egy üveggel, nem csoda, hogy az ital utolsó útjára is elkísérte.

9. Ízig-vérig lokálpatrióta vállalat

Jelenleg a Jack Daniel's nagyságrendileg 700 embert foglalkoztat,  95 százalékuk helyi lakos. A legtöbben részmunkaidőben dolgoznak. A teljes munkaidőben lévők különösen értékesek a vállalat számára, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák őket.

10. Forrásvízzel készül

Lynchburg legnagyobb természeti erőforrása a Hollow forrásbarlang, mely különleges összetételű természetes víz. Úgy tudni, minden egyes palack Jack Daniel's whisky-t az innen származó vízzel készítenek.

Kapcsolódó cikkünk: Tíz érdekesség a kávéról

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.