© 2023 Foodyny.

Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint akár 30 százalékkal is magasabbak lehetnek az árak.

cseresznye

Úgy tudni, az elmúlt hetek nagy esőzéseinek következtében, a tavalyi évhez képest jóval kevesebb cseresznyét szüretelhetnek majd le a termelők. Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, a cseresznyetermés akár tízezer tonna alá is csökkenhet, így annak fogyasztói ára az átlagárhoz képest, akár húsz-harminc százalékkal is magasabb lehet.

Ezzel szemben az őszibarack esetében közepes, 30-35 ezer tonnás termésre számítanak, a kajszibarack esetében pedig az átlagos termelést meg is ugorhatja az idei gyümölcsállomány. A szakértő szerint azonban a hazai gyümölcsárakat jelentősen befolyásolni fogja a beáramló olasz import barack is.

Mindeközben az eper ára a múlt heti mérséklődést követően ismét növekedni kezdett. A Foodyny által megkérdezett fővárosi zöldséges szerint ezen a héten ezer forint alatt már nem is nagyon lehet kapni majd kilóját a gyümölcsnek. Úgy véli, átlagosan 1200 forint körül alakul majd az ára, és mindaddig fog növekedni, amíg az utolsó szemek is le nem érnek.

Kapcsolódó cikkünk: A nap olcsó receptje: Sárgarépa krémleves

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.