© 2023 Foodyny.

Gazdag Tünde, alias Numbava az egyik legismertebb hazai gasztro-blogger. Tündi nem pusztán egészségtudatos recepteket oszt meg a követőivel, hanem tudást is ad a kezükbe ahhoz, hogy valóban egészséges, kiegyensúlyozott, esszenciális tápanyagokat tartalmazó étrendeket tudjanak összeállítani. A szakértőt a divatdiétákról és az élelmiszereket érintő tényekről, valamint tévhitekről kérdeztük.

Elsősorban a divatdiéták miatt az emberek fejében nincsen egyértelmű kép arról, hogy mi is a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás. Van, aki a jó szénhidrátokra, más a szénhidrátmegvonásra és a magas fehérje-tartalmú étkezésre esküszik. Kinek érdemes hinnünk?

5 évvel ezelőtt kezdtem el beleásni magam a táplálkozástudomány világába, pont azért, mert akkori életmódváltóként ugyanezekkel az ellentmondásokkal, eltérő információkkal találkoztam. Az már az elején világossá vált számomra, hogy minden, ami drasztikus vagy szélsőséges, nem felelhet meg a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumának. A saját étkezésemben mindig igyekeztem az arany középutat megtalálni, valamint ma már táplálkozási tanácsadóként és személyi edzőként is ezt próbálom meg megtanítani a vendégeimnek. Hosszú évekkel és millió elolvasott anyaggal, számos képzéssel a hátam mögött, most már biztosan tudom állítani, hogy egy kicsit mindenkinek igaza van.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tündi (@numbava) által megosztott bejegyzés,

 

Akkor kezdjük az elején, a szénhidrátoknál. Talán itt a legtöbb az ellentmondás…

Jók azok a szénhidrátforrások, amik táplálják a testünket alkotó sejteket és az emésztőrendszerben lévő jótékony bélbaktériumokat. Ilyenek például a vízoldékony rostokban gazdag gyökérzöldségek. Ezek elengedhetetlenek mind az egészséges anyagcsere és a jó vércukorszint fenntartása érdekében, arról nem is beszélve, hogy ezek a bizonyos jó szénhidrátok a bélflóra táplálásán keresztül közvetlen hatással vannak az immunrendszerünktől elkezdve az idegrendszeren át egészen a hormonháztartásunkig. Úgyhogy valóban létfontosságú, hogy jól válasszuk meg a napi elfogyasztott szénhidrátjaink milyenségét és mennyiségét.

Ezt szokás fehérjével kiváltani…

A szénhidrát megvonása vagy a magas fehérje tartalmú étkezés általában a fogyási céllal diétázók közkedvelt módszere, mert ahhoz, hogy a testzsírszázalékunkat egészséges tartományba csökkentsük (tehát ha fogyni szeretnénk), kalóriahiányt kell létrehozni. Ezt pedig általában valóban ezzel a módszerrel a legkönnyebb, tehát a szénhidrátok mennyiségének csökkentésével és ezzel párhuzamosan a fehérjebevitel növelésével.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tündi (@numbava) által megosztott bejegyzés,

 

Az gondolom megint más kérdés, hogy helyesen járunk-e el, ha ezt tesszük.

Jobb esetben minden „divatdiétának” megvan a maga tudományos háttere vagy magyarázata, de mivel a legtöbb drasztikus, ezért hosszú távon egyik sem kedvez a szervezet optimális, egyensúlyi működésének. Tartósan és következmények nélkül nem lehet például a szénhidrátokat sem megvonni az étkezésünkből, nem hiába alkotta azt meg a természet számunkra, mint tápanyagforrást. Gondoljunk csak bele abba, hogy már megszületésünket követően az anyatejjel is mindhárom nagy makrotápanyagot elkezdjük fogyasztani. Az anyatejben szénhidrát, fehérje és zsír is található, meg persze számos egyéb mikrotápanyag. Tehát ebből a megközelítésből is világosan látható, hogy mindre, azaz szénhidrátra, fehérjére és zsírra is szükségünk van. A „divatdiéták” a látványos és gyors fogyás ígéretével kiirthatatlanok a köztudatból és a fogyásra vágyók tudatából, de ha valaki az igazi, kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszik, annak muszáj megértenie, hogy hosszú távon is fenntartható, egészséges étkezési szokásokat csak úgy lehet kialakítani, ha nem drasztikusan akarjuk elérni.

Az egyes élelmiszerekkel kapcsolatban is zavar van. Azt láthatjuk, hogy időről időre vannak olyan élelmiszerek, amiket ellenségnek kiáltanak ki. Ilyen volt a tojás, a zsír, most éppen a tej körül erősödtek fel ezek a hangok. Mit gondolsz, ezeknek van valóságalapjuk?

Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy az étkezést nem lehet sterilen vizsgálni, hiszen számos tényező határozza meg, hogy például valaki étkezése mennyire mondható jónak vagy rossznak. Szerintem nincs olyan, hogy egy bizonyos termék, alapanyag önmagában rossz vagy jó. Mindig az elfogyasztott mennyiség, a többi azzal egyidőben elfogyasztott termék, a teljes napi étkezés, meg még számos más egyéb tényező, például egyéni érzékenységek azok, amik meghatározzák, hogy például valaki étkezésében a tojássárgájában lévő koleszterin okozhat-e esetleg bármilyen emésztőrendszeri- vagy laboreredmény-beli eltérést, akár a koleszterinszintben, annak összetételében.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tündi (@numbava) által megosztott bejegyzés,

 

Ne keressünk bűnöst?

Ne, mert szerintem lehetetlen. Egészséges élelmiszerből, alapanyagból is lehet túl sokat vagy túl keveset enni, mindig a mérték határozza meg, hogy egy alapanyag, élelmiszer, bármilyen termék milyen hatást fog gyakorolni az egyén szervezetére. Az előbb említett példák közül egyedül a tej és a tejből készült termékekkel kapcsolatban szoktam ajánlani mindenkinek az elgondolkodást, ugyanis a tej az a tehén által termelt anyatej, amit az utódjának, azaz a szilárd táplálékot fogyasztani még nem képes kisborjúnak „készít”. Egyedül az ember az, amelyik felnőtt korában is egy másik emlős tejét issza, fogyasztja. Ez elgondolkodtató. Én személy szerint kis kivételtől és minimális mennyiségig szinte teljesen kiiktattam az étrendemből a tejet és a tejből készült termékeket, hisz nincs szükséges a szervezetemnek sem a tejre, pláne nem a tejből származó, a tehén szervezet által termelt idegen hormonokra.

Ha mondhatunk ilyet, mi az egészséges táplálkozás titka?

Általánosságban elmondható, hogy ha valaki változatos, a természetben is előforduló alapanyagokból állítja össze az étrendjét, az jó úton van a kiegyensúlyozott és egészséges étkezési szokások felé vezető úton.

Kapcsolódó cikkünk: Ez minden idők legvadabb fogyókúrás őrülete

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.