© 2023 Foodyny.

Az élelmiszer-pazarlás elleni fellépés fontosságára hívta fel az élelmiszeripar szereplőinek figyelmét Matt Simister. A Tesco közép-európai vezérigazgatója mindezt a június 5-én, Prágában tartott IV. Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferencián tette.

zerowaste

Hangsúlyozta: az élelmiszerpazarlás túl nagy probléma ahhoz, hogy egy vállalat egyedül, csak maga küzdjön ellene. Ezért nyomatékosan kérik az élelmiszeripar szereplőit, hogy fogjanak össze és együttes erővel felezzék meg a globális élelmiszer-hulladék mennyiséget 2030-ra.

Mint ismert, az élelmiszer-pazarlás rendkívül fontos probléma, ugyanis az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének becslése szerint a világon előállított élelmiszermennyiség mintegy harmada veszik kárba, ami nemcsak élelmezésügyi szempontból probléma, de a környezetet is nagymértékben terheli. Ugyanis az élelmiszer-pazarlás az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb szennyező lenne a sorban. Az élelmiszer-pazarlás évente négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a légiközlekedés.

Kapcsolódó cikkünk: Tippek a háztartási hulladék csökkentésére

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.