© 2023 Foodyny.

A zero waste, azaz a hulladékmentes megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek különösen azok körében, akik számára fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Az esküvők azonban úgy tűnik, továbbra sem zajlanak első sorban ökológiai szempontok figyelembevételével.

zerowaste1

Mészáros Barbara esküvőszervező szerint hazánkban azonban még nem terjedtek el a fenntartható esküvői megoldások.

- Az esküvők általában nem a tudatosságról szólnak, de természetesen számos olyan jegyes pár van, akik nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatosságra, de náluk sem jöttek szóba az ehető virágcsokrok - magyarázza a szakértő, aki szerint a fenntarthatóság inkább a kézműves köszönetajándékokban jelenik meg szappanokkal, édességekkel, házi készítésű, kézműves pálinkákkal.

zerowaste3

- Ha valakinek ilyen igénye van én javaslom, hogy olyan csomagolásban adjanak bármit, amit később felhasználhatnak a vendégek, például nagyobb üveg lekvárnak mindenki örülne - teszi hozzá Mészáros Barbara.

Az esküvőszervező a mindennapokban azt tapasztalja, hogy a zero waste szemléletre a vendéglátósok sem fordítanak kellő hangsúlyt, pedig - ahogy fogalmaz - ez mindannyiunk érdeke lenne.

- Véleményem szerint a legnagyobb gond, hogy nincs erre egy egységes protokoll, ami alapján a zero waste vendéglátás nagyon hatékonyan tudna működni. Félreértés ne essék, a legtöbb cég akivel dolgozom, igyekszik megtenni mindent azért, hogy minél kisebb nyomot hagyjon a természetben, de nyilván ezeken még lehetne javítani. Nyitottak, érzik ennek a fontosságát, csak mivel ők is "pénzből élnek" a környezettudatosság pedig sokszor nem olcsó, ezért a versenyhelyzet győz - mondja.

zerowaste2

Mészáros Barbara szerint nagy a felelőssége a házasulandóknak. Úgy gondolja, hogy a zero waste igényt a pároknak kellene támasztaniuk, ha fontos kiválasztási szempont lenne számukra, így a vendéglátósok is alkalmazkodnának.

Kapcsolódó cikkünk: Készítsen 'sziklakertet' a konyhába tojáshéjakból

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.