© 2023 Foodyny.

Ha kinyitjuk a konyhaszekrényeket, nagy valószínűséggel megállapíthatjuk, hogy hegyekben állnak a műanyag dobozok, tésztaszedők, szűrők, sőt, lehet, hogy még egyszer használatos evőeszközöket, poharakat és a gyerekzsúrból megmaradt tányérokat is találunk.

zerowaste konyha

Egyes statisztikai adatok szerint 2015-ben világszerte több mint 320 millió tonna műanyagot állítottak elő, amelynek több mint 40 százaléka egyszer használatos volt. Néhány egyszerű megoldással és tudatossággal azonban sikeresen vezethetünk műanyagmentes konyhát.

Úgy tudni, hogy Angliában egy átlagos ember évente 140 egyszer használatos műanyag szatyrot vásárol. Ez a szám nálunk is rendkívül magas lehet. Vegyünk textil táskát, vagy papírtasakokat, melyek segítségével drasztikusan csökkentjük a műanyag-szennyezésünket.

zerowaste konyha2

Ha hipermarketben, vagy szupermarketben végezzük heti nagybevásárlásunkat, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a húsok is műanyag zacskóba kerülnek. Járjunk ki a piacra, ahol helyi termelőktől szerezhetünk be jó minőségű élelmiszereket, ráadásul ott a húsokat papírba csomagolják számunkra, a többi élelmiszert pedig rögtön tehetjük a kosarunkba is. Sőt, bizonyos helyeken még a tejet is kérhetjük a saját magunk által hozott üvegekbe.

A műanyag edényeinket cseréljük le vastagfalú üvegből készült változatokra. Ezek rendkívül nagy strapabíró képességgel rendelkeznek, ugyanúgy használhatjuk őket a mikrohullámú sütőben, tisztításuk pedig még egyszerűbb és gyorsabb. A műanyag deszkák, keverőeszközök és kiszedők helyett válasszunk fém, vagy fa változatokat.

Kapcsolódó cikkünk: Magyarországon még csak álom a zero waste esküvő

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.