© 2022 Foodyny.

A megfelelő folyadékpótlás, ahogy a felnőtt szervezet számára, úgy a kicsiknek is elengedhetetlenül fontos. Sőt, mivel a csecsemők és az újszülöttek még nem tudják jelezni azt, ha szomjasak, így a szülőknek kell fokozottan figyelniük arra, hogy hidratáltak legyenek. Utánajártunk annak, életük első évében mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk a babáknak.

babaiszik1

- A kizárólag anyatejjel táplált újszülötteknek az anyatej kielégíti a folyadékigényét, így számukra nem kell még vizet is adni. Hasonló a helyzet a megfelelő víz és tápszer aránnyal kikevert tápszerek esetében is. Ha az előírásoknak megfelelően készítjük el, a gyermekünk nem fog kiszáradni - magyarázza a Foodyny által megkérdezett védőnő.

A szakértő szerint azonban a hozzátáplálás megkezdését követően el kell kezdenünk folyadékkal is kínálni kisbabánkat. Érdemes elsőként vizet itatni vele, később azonban adhatunk neki felhigított, frissen préselt gyümölcslevet, valamint cukor és koffeinmentes teát is.

babaiszik2

- Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy 6-7 hónapos babának 1-2 deciliter plusz folyadékot kell elfogyasztania, 8-9 hónapos korban ezt érdemes 3-4 deciliterre emelni, majd minden hónapban, egy éves életkoráig további egy deciliterrel több folyadékot adjunk a kicsiknek - húzza alá a védőnő. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kánikulában mindig ügyeljünk arra, hogy friss vizet kapjon a gyermek.

- Bármilyen csábító is lehet a hűtött ital, abból semmiképpen se adjunk a csecsemőknek, ugyanis könnyen begyulladhat a torkuk tőle.

Kapcsolódó cikkünk: Ennyi vizet kell innunk a kánikulában óránként

 

Foglalj szállást a szallas.hu-n, most minden belföldi foglalás mellé ajándék kedvezménykupon jár! (x)

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.