© 2024 Foodyny.

Sokan nevelnek otthon különböző fűszer- és gyógynövényeket, melyeket ételeink és italaink elkészítése során nem csak frissen, de szárítva is remekül fel tudunk használni. A legegyszerűbb módja a kiszárításnak, ha levegőn hagyjuk, hogy a folyamat lassan, természetes módon menjen végbe, így a gyógynövények megőrizhetik illóolajaik jelentős részét.

gyogynovenyek1

A levegőn történő szárítás olyan gyógynövények esetében működik a legeredményesebben, amelyek viszonylag alacsony nedvességtartalommal rendelkeznek. Ilyen lehet például a kapor, a majoránna, az oregánó, a rozmaring, vagy éppen a kakukkfű. A gyógy- és fűszernövények aromájának megőrzése érdekében hagyjuk, hogy egy jól szellőző, fedett, páratartalomtól mentes helyen, természetesen száradjanak meg a növényeink, elektromos eszközt lehetőség szerint ne vessünk be a folyamat felgyorsítása érdekében. Hasonlóképpen mellőzük a mikró vagy a hagyományos sütő használatát is.

A legtöbb fűszernövényt még virágzás előtt kell betakarítani, azon gyógynövények esetében, amelyeknél az esszenciális hatóanyagok a szirmokban rejtőznek, természetesen meg kell várni a virágzást. Az aratást mindig a délelőtti órákban végezzük, amikor a harmattól már megszáradtak a levelek, de még nem tűz rájuk az erős napfény. A növényeket sose a tövüknél vágjuk vissza, hagyjuk meg legalább az egyharmadukat, hogy friss hajtásokat tudjanak majd hozni.

gyogynovenyek2

Miután betakarítottuk a növényeket, távolítsunk el róla minden száraz vagy beteg levelet, rázzuk meg óvatosan az ágakat, hogy lessenek róla az apró rovarok is. Ha szükséges, öblítsük le a leveleket hideg vízzel, majd itassuk le róluk a nedvességet. Négy-hat szárat kössünk össze, és lógassuk fel jól szellőző helyen, hogy a levegő a növény egészét átjárhassa.

A gyógynövények teljes kiszáradása általában kettő-négy hetet vesz igénybe az időjárási viszonyoktól függően. Száraz és légmentesen lezárt tartályokban akár egy évig is tárolhatjuk őket.

Kapcsolódó cikkünk: A népi orvoslásban és a gyógynövények erejében hisz a magyar írónő

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.