Hozd vissza a nyár ízét az otthonodba, készíts tradicionális görög desszertet, egy nagyon édes, nagyon lágy galaktrobureko-t, azaz görög krémest.
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- vaj
- 1.5 liter tej
- négy nagyobb tojás
- 5 evőkanál búzadara
- 4 evőkanál cukor
- egy teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
A tejet feltesszük a tűzre, habverővel hozzáadjuk a tojásokat, majd a cukrot, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és a búzadarát is. Addig sütjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és pihentetjük, hogy langyosra hűljön.
A tepsi alját kibéleljük a réteslap felével, olvasztott vajjal megkenjük. Ráöntjük a tojásos tejbegrízünket, majd jöhet az előzetesen vajjal szintén megkent réteslapok másik fele is. Betesszük a sütőbe, 160 fokon 30 percig sütjük.
Hozzávalók a sziruphoz:
- 4 evőkanál cukor
- 3 deci víz
- 1 reszelt citrom héja
Amíg sül a desszertünk, az összes hozzávalót beleöntjük egy kisméretű lábasba és sűrűbb szirupot főzünk belőle. A sütőből kivett galaktobureko-ra öntjük és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűlik. Ekkor a hűtőbe tesszük egy-két órára. Hidegen fogyasztjuk.
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Görögdinnye steak feta sajttal - videó!