© 2023 Foodyny.

Sziget, óriáskerék, Gourmet fesztivál, Lupa és Michelin-csillagos éttermek: nemcsak az a közös bennük, hogy Gerendai Károly nevéhez köthetők, hanem az is, hogy a kockásinges élmény-gyáros valami hiányt akart pótolni velük. Valami olyat akart létrehozni, ami korábban egyáltalán nem volt, vagy nem csúcsszínvonalon működött Magyarországon. Ezért mindig izgalmas, amikor arról beszél, mik a tervei a közeljövőben.

Pár éve bányagépek dolgoztak és az illegális fürdőzők után hátrahagyott szemetet fújta a szél itt. Most érlelt marha rib eye-t ehetünk és fehér homokos „tengerparton” fürdőzhetünk a Lupán. Kellett hozzá 3 év és 3 milliárd, de a befektetett időből és pénzből egy újabb álma valósult meg.

Mi a következő terv?

Az idei év végig megvalósítandó tervem egy új étterem, amely Rácz Jenő séf személyiségére és külföldön szerzett tapasztalataira épül. Ez a fine diningon belül egy itthon eddig ismeretlen koncepció lesz, amivel Sanghajtól New Yorkig azért már jó pár nagyvárosban találkozhatunk. Inkább külsőségeiben lesz ez más, mint a megszokott helyek a csúcsgasztronómiában. Étteremszínháznak nevezném, ahol körbeülik a vendégek a „színpadot", amely tulajdonképpen egy konyhasziget, és Jenő, a magával ragadó stílusában itt ad egészestés műsort; reményeim szerint naponta kétszer, hogy rentábilis lehessen az étterem.

Hogy áll a projekt?
Tervezési fázisban vagyunk, összeálltak már a konyhatechnológiai tervek, most a belsőépítészeti tervezés zajlik, de a kivitelezés csak kb. egy hónapon múlva tud majd elkezdődni. 

Akkor a helyszín már biztosan adott. Megtudhatjuk, hogy hol lesz?
A napokban fogjuk még csak a szerződést aláírni, de talán most már elmondhatom. Ezzel az ingatlan már többen is próbálkoztak korábban, volt már tengeri halas, de Napoletana és Fire nevű étteremként is üzemelt a Március 15-e tér szomszédságában, az Apáczai Csere János és Régiposta utcák sarkán.   

Gerendai

Egyéb fine dining víziók?
Itthon nem készülök másra ezen a szinten, de külföldön hamarosan belevágunk egy nagy kalandba: A dél-kínai üdülősziget, Hainan partjai mellett épülő mesterséges szigeten nyitunk egy kifejezetten a magyar konyhára fókuszáló Costes éttermet. Ezen a virágformájú földnyelven egy gigantikus ingatlanfejlesztés részeként olyan gasztro-sétányt alakítanak ki, ahol 50 étterem képviseli a kínai, 50 az egyéb ázsiai, és 50 a világ más részeinek top konyháját. Mi ez utóbbiban leszünk a közép-európai régió egyetlen képviselője. A séfet a Costes Downtown csapatából viszünk ki, de az üzletvezető, valamint az alapanyagok jelentős része is magyar lesz.    

Magyarországon milyen éttermekből van hiány mostanában?
Az elmúlt évtizedben itthon nagyot fejlődött a gasztronómia a csúcskategóriában, most már inkább a középső szegmenset kéne erősíteni. Több olyan étteremre lenne szükség, ami szélesebb közönségnek ad minőségi ételeket. Ezért tárgyalok például a Digo Pizzával arról, hogy beszállok a vállalkozásba, és megcsináljuk a koncepciót végre egy állandó helyen is.

Feltehetően most nem a Ráday utca lesz az első opció a helyszín kiválasztásánál.  
2008-ban, a Costes nyitásakor még nem látszott, hogy a városban ennyire máshol lesznek a felkapott gasztro területek, de ma már egyértelmű, hogy a Costest előbb vagy utóbb célszerű lenne elköltöztetnünk onnan. 

Vacsorázni hova jár mostanában?
Szeretek új helyeket is kipróbálni, de gyakran felkeresem a régi jól beváltakat is. Átlag hetente négyszer megyek étterembe – az elmúlt pár napban voltam a Nobuban, az Onyxban, Émile-ben, Haris Park Bobóban, a Félixben és a Rosenstein Vendéglőben is – a saját üzleteimben viszont csak évente körülbelül két-háromszor vacsorázok.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.