Hamarosan beköszönt a szeder, vagyis más néven a fekete málna szezonja. A fanyar ízvilágú gyümölcsöt a népi gyógyászat nagyra értékeli, hiszen számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
Összegyűjtöttünk hét okot arra, hogy miért érdemes már az első érett szemeket felkutatnunk.
1. A szeder kiváló antioxidáns, mely nem csak a szervezetben jelenlévő gyulladásokat csökkenti, hanem az immunrendszert is erősíti.
2. Nagy dózisban tartalmaz olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mint a kálium, a kalcium, magnézium, vagy a foszfor, de rézben és vasban is bővelkedik.
3. Igen gazdag vitaminokban, így remek A-, B1-, B6- és C-vitamin forrás.
4. A savanykás ízvilága miatt egyszerű étvágyfokózóként is tekintenek rá, rosttartalma pedig elősegíti az emésztési funkciók optimalizálását.
5. Egyes kutatások bebizonyították, hogy a szeder rendszeres fogyasztásával csökkentjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint nagy lépést tehetünk a daganatos megbetegedések rizikó-faktorának csökkentéséért is.
6. Úgy tudni, hogy a szemekben jelenlévő úgynevezett antociánok serkentik az agyi működést, így javítják az emlékezőképességet, továbbá stabilan tartják vérnyomásunkat is.
7. A szeder leveleiből készült főzet szintén segít a vérnyomás szinten tartásában, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Kapcsolódó cikkünk: Sütés nélküli joghurtos szedertorta