© 2023 Foodyny.

A piacon vásárolva sokaknak feltűnhetett, hogy az egekbe szökött a vöröshagyma ára. A sorok közt haladva 300-450 forintos kilónkénti árakkal találkozhatunk, de az sem ritka, hogy a szebb terményért 500 forintot kérjenek el az eladók. A FruitVeB tájékoztatása szerint, a mezőgazdasági termelői árak tekintetében, az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma lesz.

voroshagyma1

- Majdnem dupla pénzt kérnek a piacon, a tavaly ilyenkori árához képes – írja a szakmai szervezet a weboldalán hozzátéve, a jelek szerint a hazai hagymatermesztők mindeddig nem tudtak az import fölébe kerekedni. Terményük ugyanis idén már januárban teljesen elfogyott, onnantól kezdve pedig a külhoni hagymával kénytelen beérni a vásárlóközönség.

Úgy tudni, a múlt évben Európa-szerte alacsony volt a vöröshagyma hozama, tavasszal több, mint kétszeres fizetséget kértek érte a piacokon az egy évvel korábbihoz képest. Az utóbbi hetekben az itthoni termény megjelenésével olcsóbb lett ugyan a hagymapiac, de úgy néz ki, az árak a korábbi évekhez képest a jövőben magasabb tartományban mozognak majd.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint a drágulás minden terményre jellemző, s a tendenciát, úgy tűnik, nem fordítják meg a bőségesebb hozamok sem. A termelési költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek, döntően ez utóbbi tényező szabja meg, mit mennyiért adnak a piacokon.

Ahogy fogalmaznak, a hagymaágazat nem is erőlködik a bővüléssel, hiszen a nagy hagymatermesztők, a lengyelek, osztrákok, németek, hollandok terményeivel kell versenyezniük és bizony, régóta alulmaradnak. A szakértők úgy vélik, amennyiben ezek a vetélytársak kevesebb terménnyel lennének jelen Magyarországon, feltehetően sokat javulnának az itthoni hagymások kilátásai.

Kapcsolódó cikkünk: Berobbant a nyár a piacokra is

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.