A francia konyha nem csak a különleges alapanyagokról és konyhatechnikai mechanizmusokról híres, hanem az egyszerű, ám remek paraszti ételekről is. A rakottburgonya is éppen ilyen népi étel, ami húsmentes fogásként is igen laktató.
Hozzávalók:
- 1 kilogramm burgonya
- 6 tojás
- 10 deka vaj
- 5 deka liszt
- 3 deciliter tej
- 15 dekagramm sajt
- 2 deciliter tejföl
- só, bors, szerecsendió
A burgonyát héjában megfőzzük enyhén sós vízben, majd megpucoljuk és felkarikázzuk, a tojást szintén keményre főzzük, majd miután kihűlt, leszedjük a héját és felkarikázzuk. Egy vajjal kikent hőálló tálba sorakoztatjuk a burgonyát és a tojást rétegezve.
Közben elkészítjük a besamel mártást is. A tejet sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendióval ízesítjük, majd két tojás fehérjével és egy nagy evőkanál liszttel besűrítjük. Hozzákeverjük a tejfölt és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert két tojásfehérjét. A tetejére sajtot reszelünk, vagy feldarabolt camembert sajtot sorakoztatunk. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Kapcsolódó cikkünk: Egyél úgy, mint egy francia díva