A piacon vásároltunk fél kiló burgonyát és és levettünk a mélyhűtőből fél kiló szilvát azzal az eltökélt szándékkal, hogy a nagymama titkos receptje alapján készítsük el a világbajnok szilvásgombócát a gyümölcs szezonjának kezdetén. A recept viszont többé nem titok, érdemes kipróbálni, hiszen elképesztően puha és finom lesz.
Hozzávalók:
• 50 deka burgonya
• 50 deka magozott mirelit vagy szilvabefőtt
• 5 deka margarin
• rétesliszt, fehérliszt
• 2 evőkanál búzadara
• 1/2 elkevert tojás
• fahéjas cukor
• zsemlemorzsa
• porcukor
Megpucoljuk a burgonyát, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. 5 deka margarinnal összetörjük és hozzáadjuk az elkevert tojás felét. Adunk hozzá két evőkanál búzadarát és a réteslisztnek illetve a fehérlisztnek a keverékéből annyi, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Miután kinyújtottuk a tésztát ujjnyi vastagságúra, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A félbevágott, kimagozott, lecsöpögtetett szilvát egy kevés fahéjas cukorral megtöltjük. A kiszaggatott tésztadarab közepére tesszük az ízesített gyümölcsöt és gombóccá formáljuk.
A szilvásgombócokat lobogó forró vízben megfőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral hintjük meg.
Kapcsolódó cikkünk: Retrókonyha: Egres szósz