Tudta, hogy Szumátra a világ kávétermésének hét százalékát adja, ezzel a harmadik legnagyobb kávétermelőként tartják számon? Az Indonéz országban zömében robustát termesztenek, de az ületvények egynegyedében az arabica növekszik.
Úgy tudni, az arabica kávéfajok közül a Typica a leggyakoribb, de jelenetősnek számít a Bourbon termesztése is. A kávék különlegességét azonban a feldolgozási technológia adja. Míg a nagytermelők a gyors metódust, vagyis a mosást választják, addig a helyi termelők az úgynevezett Giling-Basah módszert részesítik előnyben.
A Giling-Basah technológia lényege, hogy elsőként eltávolítják a nyálkás réteget a kávészemekről, majd egy gyors, egynapos szárítást követően eltávolítják a pergamenhéjat is a szemekről. Bár a módszer igazán népszerű, hiszen kékes-zöld szemeket eredményez, nagyban roncsolhatja a kávészemeket, ezért nem is teszi lehetővé az egyenletes, kiszámíthatóan jó minőségű kávék előállítását.
Amennyiben tehát kistermelői szumátrai kávét vásárolunk, mindenképpen a drágább változatot részesítsük előnyben, az ellenőrzött, valóban prémium termékek biztosan nem okoznak majd csalódást.
Fotók: coffeechronicler.com
Kapcsolódó cikkünk: Ezért különlegesek a guatemalai kávék