© 2018 Foodyny.

Közelegnek az ünnepek, és ilyenkor az étkezések után jellemzően jön a nadráglazítás. De nem csak a túlzásba vitt evés, hanem a stressz, az étel-intolerancia, a bélbaktériumok felborult egyensúlya, vagy krónikus betegség miatt is felpuffadhatunk.

A jó hír az, hogy időnként csak minimális változás szükséges az étrendben ahhoz, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket. A The Daily Meal segítségével összeszedtünk néhány olyan ételt, amelyek az étrendünkbe beépítve segíthetnek a problémán.

Fűszerek

Fiona Lawson táplálkozási terapeuta szerint a fekete bors, a kurkuma és a kömény használata segíthetik a gyorsabb anyagcserét és az emésztést. Csökkentik a székrekedés kockázatát és a felfúvódást is.

puffadas fuszerek800

Gyógynövény teák

A gyógyteák enyhíthetik a különféle okok által okozott puffadást. A borsmenta gyakran használatos a hasi fájdalom enyhítésére étkezés után. Népszerű a kamilla is, amelyet gyakran használnak hányinger és emésztési zavarok enyhítésére is.

Almaecet

Lawson az almaecetet is javasolja a gyomorsav-termelés támogatására és az emésztés fokozására. Tehetjük egy pohár meleg vízbe vagy turmixba, salátaöntetekkel és a fentebb javasolt fűszerekkel is összekeverhetjük, használhatjuk zöldségekhez és halakhoz is.

Zeller

Ez a ropogós, intenzív ízű növény, remek vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, megkönnyítheti a fölösleges víz és nátrium kiürítését a szervezetből. Továbbá kiváló rostforrás, tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezek segíthetnek megóvni és egyensúlyban tartani az emésztőrendszert.

Gyömbér

A gyömbér gyulladáscsökkentő, és egyes vélemények szerint csodákat tesz puffadás ellen. Tehetjük kedvenc húspácunkba, készíthetünk belőle teát, vagy ízesíthetünk vele halételeket is.

puffadas gyomber800

Grapefruit

A grapefruit mintegy 90%-a víz. Kiváló vízhajtó hatású, segít megszabadulni a testünk által feleslegesen raktározott víztől és nátriumtól.

Spárga

A spárga tele van rosttal, így alacsonyabb a kockázata annak, hogy minden biztonsági másolatot készítsen. Ezenkívül tartalmaz egy aszparagin nevű aminosavat, amely segít csökkenteni a duzzanatot és a vízvisszatartást.

+1 A víz

A víz nyilvánvalóan nem élelmiszer, de ugyanolyan fontos, sőt fontosabb, mint a listán szereplő bármely más elem. Amanda A. Kostro Miller dietetikus szerint „A folyadék folyamatosan mozgatja a bevitt táplálékot a gyomor-bélrendszerben, hogy tovább léphessen, amikor erre szükség van”. Azonban erős túlzásba sem szabad vinni a vízivást, mert sóhiányhoz és vízmérgezéshez vezethet.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.