A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Megállja a helyét önmagában, de alapanyagként is korlátlan lehetőségeket nyújt.
A legegyszerűbb felhasználási módja az, ha rántottát készítünk belőle. A The Daily Mail-en találtunk néhány hibátlan ötletet, hogyan dobhatjuk fel ezt a végtelenül egyszerű ételt.
Burgonyaszirom
Tökéletes villásreggelit kaphat, ha belekever egy marék burgonyaszirmot a tojásba. Bármilyen chips megfelel, nem kell házi készítésűnek lennie, sőt minél vékonyabb a krumpli, annál jobb. Ezt tetőzheti azzal, hogy valamilyen ízesített, például hagymás-tejfölös, baconos vagy akár csípős verziót használ.
Karamellizált hagyma
A karamellizált hagyma pompás kiegészítő, kicsit édeskés és umamiban is gazdag ízt biztosít a tojásnak.
Salsa
Feldobhatja a rántottát egy adag salsa szósszal is. Minél fűszeresebb, annál jobb!
Sütőpor vagy szódabikarbóna
A sütőpor nem befolyásolja a tojás ízét, csak a textúráját. Kevés sütőport, vagy szódabikarbónát keverjen hozzá (két tizenketted teáskanál kell két nagy tojáshoz), ha habos, könnyű rántottát szeretne.
Rák
Adjon egy kevés rákhúst a tojáshoz. A sótartalma miatt kifogástalanul illik hozzá, és a végeredmény határozottan előkelő lesz. Tálalásnál díszítheti metélőhagymával vagy egy kevés tejföllel.
Quinoa
A quinoa egészséges, emellett ízletes, tele van fehérjékkel és komplex szénhidrátokkal is. Adjon egy kevés főtt quinoa-t a rántottához és indítsa ezzel a remek párossal a napot.
Darált hús
Bármilyen fűszeres darált hús, beleértve a marhát, a csirkét és a bárányt is, szintén kiválóan kiegészíti a tojást.
Szalonnazsír
Ha épp nem akar szalonnát pirítani a tojáshoz, az aromáját úgy is kölcsönözheti, ha a rántotta alá egy adag füstölt szalonnazsírt tesz. Ahhoz hogy mindig kéznél legyen, tárolja a zsírt légmentesen lezárt dobozban, a hűtőszekrényben.
Sütőtök
Imádja a sült sütőtököt? Akár kockára vágva, akár püréként adja a tojáshoz, biztosan nem fog csalódni.
Szardella
Melegítsen fel a serpenyőben pár darab szardellát, és dobja rá a tojást. Verhetetlen!
Füstölt lazac
A füstölt lazac és a tojás, különösen kevés hagymával összekeverve, az egyik kedvencünk és akár szendvicsfeltétként is megállja a helyét.
Krémsajt
Tejszínes és krémes - egy kanál krémsajt könnyedé teszi a rántottát, és ehhez is hozzátehet egy kevés füstölt lazacot.
Kimcshi
A kimcshit - ami erjesztéssel készül - a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok. Tegyen magának egy szívességet és üssön rá néhány tojást.
Curry szósz
A vörös és a zöld curry paszta intenzív ízű, és egy kis kanállal a tojásba adagolva kelet-ázsiai ízeket idéz.
Majonéz
Majonézt keverni a rántottához, ragyogó ötlet. Legalábbis Alton Brown, 2018-as „EveryDayCook” című könyve szerint. A majonéz krémes, selymes textúrát biztosít anélkül, hogy az ízt jelentősen megváltoztatná.
Joghurt
Vagy gazdagítsa egyszerű joghurttal: krémes állagot érhet el vele, és egészséges is.
Szójaszósz
Próbálja ki, hogy szójaszószt használ egyszerű asztali só helyett a rántottához. Megjegyezzük, a főtt tojásnál is remekül működik.
Pesto
Színesebb lesz a reggeli, ha egy kanál pesto-t kever a tojáshoz.
Worcestershire szósz
Ha valami gazdag umamiban, akkor a tojásban biztosan jó helye lesz. Adjon pár cseppet a rántottához és zsebelje be a bókokat.
Tortilla chips
Morzsoljon össze néhány tortilla chipset és sütés előtt keverje a rántottába. Továbbgondolva igazi mexikói hangulatot varázsolhat, ha mindehhez hozzáad még egy kevés cheddar sajtot, salsa-t és babot.