© 2023 Foodyny.

A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra. Egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől.
Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gombamódra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Nekünk ehhez a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja nyújtott segítséget, ahol profi kezek között készíthettünk glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat.

mentesfeszt2

Mézeskalács receptje:
egy csomag Mentes mézeskalács keverék,
63 gr. alamacukor vagy méz,
35 gr. víz
25 gr. tojás (fél tojás)
21 gr. kókuszolaj,
3 gr. narancshéj.
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát.
Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk és fantáziánkra bízva díszítjük.

Fehér Katalin (Vida Katalin) mutatta be, hogy készül a cukormáz, amely nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készült. 
Cukormáz
1 tojás fehérje
15-20 deka nagyon finomra darált cukor,
1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő
1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

Néhány jótanács: A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.

Februárban jön a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál

2020-ban február 29-től március 1-ig ismét megrendezik a kétnapos Mentes Feszt-et, vagyis a mentesfesztivált. Az elsőt idén tartották neves előadókkal és 52 kiállítóval. A résztvevő kiállítók termékeinek valamitől mentesnek kellett lenni, volt olyan családi vállalkozás, akik gluténmentes kutyatáplálékot mutattak be. A 2020-as fesztiválra meghívták a gasztrobloggereket is, hogy a két tábor megismerje egymást és átadják tapasztalataikat. A Mentes és a Gasztroblogger Fesztivál együttműködéseként a két fesztivál egy helyen és egy időben kerül megrendezésre.

„A Mentes Feszt szombati napján délután hat óráig mindenkié a fesztivál, majd átalakul a negyedik Gasztroblogger Fesztivállá, ami már egy zártkörű szakmai esemény lesz. Azt láttam, hogy nagy igény van egy ilyen típusú eseményre, egy lehetőségre, ahol a gasztronómia szerelmesei személyesen is találkozhatnak egymással. A kötetlen hangulatú, zártkörű esemény célja egy összetartó közösség létrehozása, értékes kapcsolatok és együttműködések kialakítása. Szeretném a gasztrobloggereket kimozdítani a monitorjaik elől, hogy jobban megismerjék egymást.” - mondta Miskey Melinda, a Gastrotherapy gasztrobloggere és a Gasztroblogger Fesztivál megálmodója. A gasztrobloggerek a Mentes Feszt egész ideje alatt ott lehetnek majd.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.