Professzionális ipari konyhatechnológiai gépek és eszközök a Kende Gastro webshopjában! (x)
Mivel imádjuk a gyömbért, mindig újabb és újabb recepteket vadászunk, amihez ezt a remek fűszert használhatjuk. Ráadásul a gyömbér gyulladáscsökkentő, és egyes vélemények szerint csodákat tesz puffadás ellen.
A Buzzfeed-en felleltünk három könnyen elkészíthető, gyömbéres, alkoholmentes italt, reméljük megtalálja köztük a kedvencét!
Uborkás-gyömbéres mocktail
Az uborka és a gyömbér tökéletes párosítás - az uborka hűvös, frissítő íze szépen kiegészíti a fűszeres, aromás gyömbért. Egyik sincs a másik kárára, egyformán osztoznak a sikeren. Ráadásul különösebb erőfeszítést sem igényel az ital elkészítése.
Hozzávalók két személyre:
1 darab közepes uborka, szeletelve
10 szelet friss gyömbér
2 csésze cukor
2 csésze víz
szódavíz és 1-2 szelet uborka a tálaláshoz, utóbbi opcionális
Elkészítés:
Helyezze a szeletelt uborkát és a gyömbért egy nagy, hőálló tálba. Forralja fel a cukrot és a vizet egy serpenyőben közepes-magas hőn, keverés közben, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Öntse az uborkára és a gyömbérre, majd hagyja 2 órán át pihenni.
Szűrje le egy üvegbe és hűtse le.
A koktél elkészítéséhez keverjen össze egy adag szirupot és 3 adag vizet (vagy ízlés szerint). Díszítse egy szelet uborkával. Kb. két hétig, légmentesen záródó edényben eláll a hűtőszekrényben.
Friss gyömbéres-lime-os tonic
Ha imádja a gyömbér erős, fűszeres ízét, akkor ez az Ön mocktailja. Egy igazán ütős ital, igazi ízorgia.
Hozzávalók 4 személyre:
1/4 csésze friss gyömbér, hámozva és fagyasztva
1/2 csésze szűrt víz
1/4 csésze lime juice (2-3 lime-ból)
Szódavíz
1 uncia tonik szirup*
Elkészítés:
Keverje össze a fagyasztott gyömbért és a vizet egy turmixgépben. Kapcsolja be és fokozatosan növelje a sebességet; keverje 30–60 másodpercig, vagy amíg nem maradnak nagy darabok. Öntse a keveréket egy tálba, finom hálón vagy szűrőn keresztül, kanállal vagy spatulával nyomkodja ki a folyadékot. Öblítse ki a keverőgépet további néhány evőkanál vízzel, és öntse át a szűrőn. Dobja ki a szilárd anyagot. Így valamivel több, mint 1/2 csésze gyümölcslét kap.
Töltsön meg négy 2,5 dl-es poharat jéggel. Mindegyik pohárhoz adjon hozzá 2 evőkanál gyömbérlevet, 1 evőkanál limelevet és 1/2 evőkanál tonik szirupot. Keverje össze és öntse fel szódával. Ha túl fűszeresnek találja, adjon hozzá egy-két csepp egyszerű cukorszirupot az ital édesítéséhez.
Gyömbéres-bazsalikomos-grapefruit-os mocktail
Az étkezések végét érdemes feldobni egy-egy jól elkészített itallal. Ennek a legegyszerűbb módja, ha különböző szirupokat készítünk. Az egyszerű szirup ez esetben 1:1 víz/cukor arányt jelent. Miután elkészítette ezt alapként, bármilyen aromaanyaggal kiegészítheti: gyömbér, bazsalikom, kakukkfű, vanília, citrusfélék, a lehetőségek végtelenek!
A maradék szirup pedig lefagyasztható, és jegestea készíthető belőle, partikhoz is tökéletes!
Hozzávalók:
1 grapefruit; plusz további 1-2 grapefruit a díszítéshez
2 csésze jég
3 x 3,5 dl gyömbéres szóda
Egy marék friss bazsalikom
1/4 csésze bazsalikom szirup
Csavarjon ki egy nagy grapefruitot, és szeletelje fel a többi gyümölcsöt. Töltsön fel egy kancsót félig jéggel. Öntse rá a gyömbéres szódát, a friss grapefruit lét és a bazsalikomos szirupot. Keverje össze alaposan. Díszítse grapefruit szeletekkel és friss bazsalikommal.
Egyszerű bazsalikomos szirup
1 csésze cukor
1 csésze víz
1 csésze lazán csomagolt friss bazsalikom
Helyezze a cukrot és a vizet egy kis serpenyőbe és melegítse össze közepes lángon, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, kb. 2 perc alatt. Adja hozzá a bazsalikomot. Hagyja melegedni 15-20 percig, majd szűrje le és dobja ki a bazsalikomot. Helyezze a szirupot egy légmentesen záródó üvegbe és hűtse néhány órán keresztül. A maradékot 2-3 hétig tárolhatja a hűtőszekrényben, vagy fagyassza le.