© 2022 Foodyny.

aranymuffin1

Szeretem a hagyományos finomságokat, de mégis egy kis csavart tettem a dologba és máris kellemesen és kényelmesen falatozható aranygaluskát kaptam! A recept régi jól bevált kelt tészta alapom, amit csak ehhez a desszerthez használok hosszú évek óta. Mellé pedig egy finom gulyáslevest készítettem, de természetesen ott is volt egy kis huncutság! :-) 

Hozzávalók 12 db aranygaluska muffinhoz:

A tésztához: 

  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • csipet só


A szóráshoz: 

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor


A sodóhoz:

  • 3 db tojássárgája
  • 3 ek. liszt
  • 6 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. vaníliás cukor 

 

2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 

Ezután hozzáadjuk az előbbiekhez a lisztet, 3 db tojássárgáját, 10 dkg puha vajat, az 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Sima tésztát dagasztunk belőle néhány perc alatt. Természetesen géppel könnyebb, de kézzel is szép lesz a végeredmény. 

Ezt a tésztát egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.
Ezután egy kicsit újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 1,5 - 2 cm vastag tésztát nyújtunk. 

aranymuffin2

Egy kicsi pogácsaszaggatót (kb. 3 cm.) használtam most, de egy sima pohár is megteszi. Lisztbe mártjuk a szaggatónkat és félköröket (holdacskákat) vágunk ki a tésztából. 

Ha jó minőségű a sütőformánk, akkor nem kell kivajazni a formát, de ha úgy érzitek, hogy már nem éppen a régi a tapadásmentes bevontat, akkor olvasztott vajjal kenjétek ki mindegyiket!  

aranymuffin3

Ahogy a tészta szaggatásával és a forma kikenésével megvagyunk, akkor elkezdhetjük a rétegezést. Egy réteg kivágott tésztát a forma aljába teszünk, megkenjük alaposan olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral és őrölt dióval, majd újra rétegezzük. A forma mélysége határozza meg, hogy kétszer vagy háromszor tudjuk ezt ismételni. A rétegek közé mindig kenni kell vajat is és végül a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, mint ahogyan a képen is látható.

Ezután már csak a sütés marad hátra. Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on aranybarnára sütjük a tésztát. Ez a sütés erősségétől függően 40-50 perc lesz. 

Tálalhatjuk az aranygaluska muffinokat lekvárral, de vanília sodóval az autentikus! Nem szeretem túlcifrázni a sodót. A cukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Csomómentesre alapot készítünk. Tudjátok a jól bevált tippem erre, hogy botmixerrel keverem össze és egy darabka csomó sem lesz a végén. Ízlés szerint növelhetitek vagy éppen csökkenthetitek a cukor mennyiségét. Én őrölt vaníliát is teszek még a sodóba, azért olyan apró fekete pöttyös. 

aranymuffin4

Ezután közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, amíg a fakanalat be nem vonja és nem folyik le róla. 

Mártásos kancsóba töltjük a sodót és a puha, meleg aranygaluska mellé kínáljuk.

Forrás: http://boldogkukta.blogspot.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.