Szeretem a hagyományos finomságokat, de mégis egy kis csavart tettem a dologba és máris kellemesen és kényelmesen falatozható aranygaluskát kaptam! A recept régi jól bevált kelt tészta alapom, amit csak ehhez a desszerthez használok hosszú évek óta. Mellé pedig egy finom gulyáslevest készítettem, de természetesen ott is volt egy kis huncutság! :-)
Hozzávalók 12 db aranygaluska muffinhoz:
A tésztához:
A szóráshoz:
A sodóhoz:
2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Ezután hozzáadjuk az előbbiekhez a lisztet, 3 db tojássárgáját, 10 dkg puha vajat, az 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Sima tésztát dagasztunk belőle néhány perc alatt. Természetesen géppel könnyebb, de kézzel is szép lesz a végeredmény.
Ezt a tésztát egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.
Ezután egy kicsit újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 1,5 - 2 cm vastag tésztát nyújtunk.
Egy kicsi pogácsaszaggatót (kb. 3 cm.) használtam most, de egy sima pohár is megteszi. Lisztbe mártjuk a szaggatónkat és félköröket (holdacskákat) vágunk ki a tésztából.
Ha jó minőségű a sütőformánk, akkor nem kell kivajazni a formát, de ha úgy érzitek, hogy már nem éppen a régi a tapadásmentes bevontat, akkor olvasztott vajjal kenjétek ki mindegyiket!
Ahogy a tészta szaggatásával és a forma kikenésével megvagyunk, akkor elkezdhetjük a rétegezést. Egy réteg kivágott tésztát a forma aljába teszünk, megkenjük alaposan olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral és őrölt dióval, majd újra rétegezzük. A forma mélysége határozza meg, hogy kétszer vagy háromszor tudjuk ezt ismételni. A rétegek közé mindig kenni kell vajat is és végül a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, mint ahogyan a képen is látható.
Ezután már csak a sütés marad hátra. Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on aranybarnára sütjük a tésztát. Ez a sütés erősségétől függően 40-50 perc lesz.
Tálalhatjuk az aranygaluska muffinokat lekvárral, de vanília sodóval az autentikus! Nem szeretem túlcifrázni a sodót. A cukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Csomómentesre alapot készítünk. Tudjátok a jól bevált tippem erre, hogy botmixerrel keverem össze és egy darabka csomó sem lesz a végén. Ízlés szerint növelhetitek vagy éppen csökkenthetitek a cukor mennyiségét. Én őrölt vaníliát is teszek még a sodóba, azért olyan apró fekete pöttyös.
Ezután közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, amíg a fakanalat be nem vonja és nem folyik le róla.
Mártásos kancsóba töltjük a sodót és a puha, meleg aranygaluska mellé kínáljuk.
Forrás: http://boldogkukta.blogspot.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Vérnarancsos fordított túrótorta