© 2021 Foodyny.

zachergabor

A Honvéd kórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint a legjobb lenne, ha nem is lenne szilveszter, szerinte ugyanis ilyenkor azt hisszük, bármit megtehetünk. Saját óévbúcsúztatásáról, az osztály szilveszteri forgalmáról és az ilyenkor drasztikusan megnövekedő alkoholfogyasztásról kérdeztük.

A sürgősségi osztályon szilveszterkor milyen betegeket látnak el többnyire?
- Átlagosan száznegyven embert látunk el egy nap, ez a szám szilveszterkor nem emelkedik meg, csupán az cserélődik, miért jönnek vagy hozzák be őket. Nyilvánvalóan főként az alkohol játszik közre, és gyakran borzalmas, kritikán aluli higiéniai körülmények között érkeznek meg az osztályra. Ilyenkor az ember azon gondolkodik, hogy ez az állapot lenne a hiányzó láncszem a fejlődésünkben? Szerencsére petárdabalesetek, autóbalesetek olyan tömegesen nem fordulnak elő.

Az elfogyasztott étel és alkohol mennyisége egyértelműen befolyásolja azt, hogy milyen állapotba kerülünk szilveszterkor. Hogyan együnk vagy igyunk, hogy ne kössünk ki önöknél?
- Ugyanúgy, mint máskor. De szilveszterkor az emberek ezt nem szokták figyelembe venni, akkor mindenkinek jól kell magát éreznie, vidámnak kell lennie. Az én olvasatomban ez pontosan ugyanolyan nap, mint bármelyik, sokan azonban azt érzik, hogy ilyenkor nincsenek határok. És ez kár. Amit tanácsolhatok, hogy ne legyen harmadik ital, és főként ne keverjük az alkoholokat. Nem beszélve arról, hogy nagyon veszélyes mulatság lehet, ha mondjuk az energiaitalt tömény alkohollal keverjük.

Remélhetőleg minél kevesebben kerülnek önökhöz, fejfájásra, szédülésre, rossz közérzetre viszont feltehetőleg sokan fognak ébredni.
- Hát igen, aki lerészegedik, annak a másnapja igen kellemetlen tud lenni...

Van valamilyen praktika, amellyel csökkenteni lehet ezeket a tüneteket?
- Igen, ha megelőzzük - ez a legjobb, amit tehetünk. Persze vannak olyan fejfájás-csillapító gyógyszerek, amelyek recept nélkül kaphatók. Ezek között vannak, amelyek a gyomor nyálkahártyájára bevonóréteget képeznek, és van olyan is, amely a sósavelválasztást csökkenti. Ezek másnaposság ellen egész jó orvosságnak számítanak.

Önnek hogy fog telni a szilvesztere?
- Elmegyünk a kedvesemmel színházba, és utána nem lesz semmi más, ugyanis reggel én megyek be a "gyárba". Tudja, nem vagyok az a nagy szilveszter-bubus...

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Gyógyír a másnaposságra

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.