© 2022 Foodyny.

A töpörtyű elkészítési módja évszázadok változatlan. Tradicionális magyar ételnek tartjuk, disznóból, kacsából és libából egyaránt készítjük. Annak idején, a disznóvágás alkalmával minden háznál készült, és minden kamrában megtalálható volt. A töpörtyű a nyers zsírszalonna vagy a tartósított szalonna összesütött zsírkockája. Magyarországon szinte területenként máshogyan nevezték: töpörtyű, csöröge, pörc, kurcina. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztották, és kifejezetten alkalmas volt útravalónak.

töpi1

A töpörtyűhöz alkalmas az állat háta, a kövér hasaalja, és a tokaszalonnája. A szalonnát feldaraboljuk ízlés szerinti méretű kockákra, majd egy akkora fazékba tesszük, hogy a darabok kényelmesen beleférjenek. Kilónként körülbelül két deci vizet öntünk alá, majd tűzre tesszük. Lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett, mennyiségtől függően 20-30 perc alatt elkészül. Akkor jó a töpörtyűnk, ha aranybarnára sült. Úgy állapíthatjuk meg, hogy minden zsír kisült-e belőle, hogy a fazék oldalához nyomunk egy darabot fakanállal, és ha az még serceg, kicsit hagyjuk tovább készülni. Ha azt szeretnénk, hogy lágyabb, puhább legyen, kis tejet öntsünk hozzá, fedjük le, és pirítsuk vele. Ha elkészült, tegyük félre, hagyjuk kihűlni. A zsírt érdemes üvegbe tölteni, mert a fa- vagy porcelánedényekben hamarabb megavasodik.

töpi2

A töpörtyűnket sokféle ételhez használhatjuk. Készíthetünk töpörtyűkrémet, tepertős pogácsát, de remek sült káposztához is, és még számtalan ételhez, de friss kenyérrel és hagymával az igazi.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.