Foodtruckot üzemeltet és lángosaival, valamint palacsintáival járja Bajorországot a Szabó házaspár. Nem mindennapi sikertörténetükről meséltek a Foodynynek.
– A férjem 1976-ban jött először Németországba, akkor volt egy úgynevezett ifjúságpolitikai szerződés a két ország között, így a német fiatalok Magyarországon tanulhattak szakmát, a magyarok pedig kint – kezdi történetüket Szabó Ildikó.
Károly ettől kezdve Németországban élt, majd két évtizeddel később, megismerkedésüket követően már Ildikó is csatlakozott hozzá, hogy aztán közös gyermekük is kint szülessen meg.
– Kezdetben mindketten a saját szakmánkban dolgoztunk, én mint hegesztő-lakatos, Ildi pedig a ruhaiparban – veszi át a szót Károly, majd hozzáteszi, annak ellenére, hogy mindketten szenvedélyesen szeretnek főzni, öt évvel ezelőttig nem is gondoltak arra, hogy saját üzletbe fogjanak. Egy sorsfordító esemény után azonban úgy döntöttek: nagy fába vágják a fejszéjüket, foodtruck üzemeltetésbe kezdenek.
– Két évig tartottak az előkészületek, mert nem csak a bürokráciával kellett szembenéznünk, hanem például azzal is, hogy a férjem balkezes, én pedig jobbkezes vagyok, tehát mindent úgy kellett megterveznünk, hogy mindkettőnknek minden kézre álljon – meséli nevetve Ildikó, majd hozzáteszi: jól leosztották egymás között a feladatokat. Károly a technikai dolgokért felelős, ő pedig a szervezési feladatokat látja el.
Végül három évvel ezelőtt tudott első rendezvényére, egy tetováló szalon megnyitójára kigördülni a Szabo’s langos nevű foodtruck. A németek számára nem volt ismeretlen sem a kínálatban szereplő lángos, sem pedig a palacsinta, hiszen sokan megfordultak korábban a Balatonon, ahol kóstolták már korábban a magyar specialitásokat.
– Az egyik rendezvényünkön egy idősebb német házaspár jött hozzánk, és örömmel konstatálta, hogy lángost lehet nálunk kapni. Szépen beálltak a sorba, majd amikor rájuk került a sor, az úriember azt mondta, hogy már csak egy kis pálinka hiányzik. A férjem, aki aznap tartotta a szülinapját, benyúlt a hűtőbe, hogy megkínálhassa őket egy jó kupica barackpálinkával. Az úriembernek kerekre nyílt a szeme, és boldog tekintettel az égbe kiáltott: „Magyarországon vagyunk!“ – anekdotázik Ildikó.
– A németek inkább az édes lángost és a palacsintát szeretik, de szívesen kóstolják a hagyományos fokhagymás, sajtos, tejfölöset is, amit mi egy kis pirított hagymával és sonkakockával vagy szalámival bolondítunk meg – magyarázza Károly.
Persze a kint dolgozó magyarok is gyakran látogatják őket, volt olyan család, amely 110 kilométert utazott a magyar lángosért. Szabóék jelenleg többnyire Bajorországban sütik a magyar finomságokat, de időnként átmennek más tartományokba is, hogy elvigyék a hazai ízeket. Terveik vannak bőven, szeretnének egyre több céges eseményen, Street Food show-n és esküvőn is részt venni. Elszántságukat tekintve határ a csillagos ég.
ESZTER
Fotók: facebook.com/szaboslangos
Kapcsolódó cikkünk: Dublinban mindenki magyar lángost fal