© 2022 Foodyny.

A Foodyny oldalán foglalkoztunk már a kínai konyha egyik legkülönlegesebb fogásával, az ezeréves tojással, de most újra késztetést éreztünk, hogy elővegyük a témát. Az ötletet az adta, hogy olyan gyönyörű friss fotókat publikált a finedininglovers.com gasztrooldal, hogy nem tudtunk ellenállni a bizarr előételnek, úgyhogy újra bemutatjuk.

Az ezeréves tojás igaziból „csak” száznapos, ennyi időre helyezik nyersen a kacsa-, a tyúk- vagy a fürjtojást egy olyan kemencébe, ahol faszén, oltott mész, só és víz veszi körül. A száz nap alatt a tojás elképesztő változáson megy keresztül, a tojássárgája zöld lesz és túrószerű, a fehérje zselatinos és borostyánszínű. Erős, karakteres, kicsit csípős és sós ízt kap, amely sokáig megmarad az ember szájában. Kétségtelen, hogy az európaiaknak ez az első hallásra furcsán hangzik, de higgyék el, hogy érdemes megkóstolni, mert különleges íze van.

100 napos2

A látvány persze nem könnyíti meg az első kóstolást, azt ajánljuk, hogy ne arra gondoljanak, hogy egy száz napja rothadó tojásról van szó, hanem arra, hogy ez egy különleges kínai előétel, amely nagyon finom. És akkor nem fognak csalódni.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Krokodilt evett Szabó Zsófi

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.