© 2022 Foodyny.

Eszterhai Katalin, a Kanadában élő magyar író egy súlyos betegséget követően döntött úgy, hogy elmerül az ősi gyógymódokban, és a gyógynövények jótékony hatásait kezdi el kutatni. Ez pedig olyan jól sikerült, hogy azóta küldetésének tartja azt, hogy minél többekhez eljuttassa a népi gyógyászat üzenetét.

eszterhai katalin2

"Miután mindenáron meg akartam gyógyulni, mérsékelt fanatizmussal láttam neki különböző írások tanulmányozásának, melyek a szem betegségeiről és a gyógyítási lehetőségekről szóltak" - meséli Eszterhai Katalin, aki nem akart benyugodni abba, hogy fél szemére elveszítheti a látását. Több műtét után azonban bal szemére továbbra is vak volt, végül egyetlen dolgot ajánlottak számára: vigyázzon a jobbra. Ő pedig úgy látta, ideje visszanyúlni a gyökerekhez. "Én azt vallom, hogy értékeljük a haladást, de ne feledkezzünk meg a régiek tapasztalatairól sem, mert az embert körülvevő eleven természet mióta világ a világ, táplál, véd és gyógyít" - mutat rá.

"Elsőként a sáfránnyal ismerkedetem meg az olasz származású orvosprofesszor, Dr. Szilvia Bisti írásain keresztül, melyek arról szóltak, hogy ez az egyszerű fűszernövény kis túlzással még a vakokat is látóvá teszi" - meséli Eszterhai Katalin. Hozzáteszi: a sáfrányt egy ázsiai üzletben vásárolta meg, az eladó, aki egyben természetgyógyász is, megvizsgálta a szemét és azt javasolta, kezdje el a máját is tisztítani. “ Elmagyarázta, hogy az ősi kínai orvoslás szerint a máj és a látás között kapcsolat van, a szemünk árulkodik a májunk állapotáról. Ha a máj tökéletesen dolgozik, nagy valószínűséggel a látásunk is jó, mondta a herbalista.

eszterhai katalin1

Hosszú kutatómunka és kísérletezés kezdődött meg, miközben Katalin teljes mértékben visszanyerte egészségét, köszönhetően a gyógynövények és fűszerek gyógyító erejének. A vizsgálatok nyomán könyv is született, Akaratunk gyógyereje címmel. "A könyvben felsorolok néhány olyan egyszerű gyógynövényt, aminek minden kiskertben meg kellene jelennie" - mutat rá. Ezek a zsálya, a bazsalikom és a petrezselyem, amit az örök élet esszenciájának tart, hiszen minden olyan fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van.

A bazsalikom íze friss, a szegfűszegére emlékeztet, kissé édeskés, ugyanakkor fanyar és erős. A régi görög basileios szóból ered, ami királyt jelent. "És valóban ez a gyógynövény méltó a nevéhez. A régi olaszok esküdtek rá, hogy képes mindent meggyógyítani, nemcsak a testet, de a lelket is" - magyarázza Katalin, majd hozzáteszi, nem véletlen, hogy az olasz konyha elmaradhatatlan része. Ha a bazsalikom a” király", a zsálya maga a" megmentő" a gyógynövények között az írónő szerint, hiszen nem csak, hogy elűzi a betegségeket, de visszafordítja az időt is.

"A petrezselyem a világ egyik legépszerűbb zöldsége, afféle vitaminpajzs" - véli Eszterhai Katalin, hozzátéve, hogy tisztítja a vért, a húgyhólyagot és a veséket, kiváló immunerősítő, csökkenti a magas vérnyomást, serkenti a máj működését, és a benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin miatt az egyik legjobb szemgyógyítóként is számon tartják.

Mindemellett az író azt javasolja, hogy neveljünk paradicsomot, paprikát, fokhagymát és vöröshagymát is, mivel ezek kiváló antioxidánsként szintén jótékonyan hatnak az egészségünkre. Eszterhai Katalin azonban azt is vallja: nem elég a gondosan választott alapanyag, az sem mindegy, hogyan használjuk fel őket. "Főzzünk szeretettel, mert akkor az ételbe is éltető, pozitív energiák kerülnek. Soha ne nyúljunk haraggal vagy dühvel az ételhez" - fűzi hozzá.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Kedvenc télen alkalmazott gyógynövényeim

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.