© 2022 Foodyny.

Biztos többen ismerik azt a "jó tanácsot", miszerint egy kismamának a várandóssága ideje alatt kettő helyett kell enni. Dietetikus szakértő segítségét kértük, hogy tisztázzuk a kérdést, a mítosz pedig egy pillanat alatt megdőlt.

terhes1

– Ha a kismama életmódja változatlan marad, az első trimeszterben mindössze napi 150 kalóriával, a második, harmadik harmadban pedig 300-350 kalóriával nő az energiaszükséglete – mondja a Foodyny kérdésére Szarka Dorottya dietetikus, aki hozzáteszi, ez a kalóriatöbblet semmiképpen sem jelent plusz egy étkezést. Sőt, szerinte az energiatöbblet fedezése nem igényel nagy odafigyelést, hamarabb összejönnek a plusz kalóriák, mint azt gondolnánk.
A dietetikus szerint ezeket a plusz kalóriákat érdemes minőségi élelmiszerekkel, ételekkel biztosítani: csoki és csipsz helyett fogyasszanak a kismamák állati eredetű fehérjéket, jó minőségű szénhidrátokat.

terhes2

– Ezeket nehéz számszerűsíteni, de nagyjából 20 gramm fehérjének illetve ugyanennyi szénhidrátnak felel meg a 150 kalória többlet, míg a második, illetve harmadik trimeszterben szükséges 300-350 kalóriatöbbletet nagyságrendileg plusz 30 gramm fehérje vagy 40-50 gramm szénhidrát takar.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.