© 2022 Foodyny.

Egy amerikai kutatás szerint jelentősen hosszabb élettartamra számíthatnak a vegán életmód követői, mint a húsevők.

egeszseg

Az Internal Medicine Journal című orvosi szaklapban megjelent tanulmány, amely a vegánok és a húsfogyasztók várható élettartamát vették górcső alá. A kutatást a massachusetts-i állami kórház kutatói végezték, akik mintegy harminc év alatt 130 ezer ember egészségi állapotát és étrendjét vizsgálták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy egyenesen arányosan csökkent a halálozási kockázat a növényi fehérjék bevitelének nagyságával. Szív- és érrendszeri betegségek esetében 12 százalékkal csökkent a halálozási kockázat minden étkezés során három százalékkal több növényi fehérje bevitele esetén. Ezzel szemben az állati fehérje arányának tíz százalékkal való emelkedése a halálozási kockázatot két százalékkal emelte, a szív- és érrendszeri betegségek esetében pedig a rizikófaktor nyolc százalékkal nőtt.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy óvatosan lehet csak következtetéseket levonni az eredményekből, ugyanis azt számos társadalmi és környezeti tényező befolyásolhatja, melyek szorosan nem kapcsolódnak az étrendhez. Ilyen például az a tény, hogy a vegánok valószínűleg fiatalabbak a lakosság átlagéletkoránál, származhatnak tehetősebb társadalmi rétegből, sőt, náluk a dohányzók aránya is jóval alacsonyabb, mint a teljes népesség körében.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Őrizzük meg egészségünket, gyulladáscsökkentő ételekkel!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.