© 2022 Foodyny.

Elszabadultak a tojásárak - Hol a határ? Egész Európában drágulhat a tojás a következő időszakban. A szakértők az áremelkedést a madárinfluenzával indokolják, ám a rohamosan közeledő ünnepek is nagy szerepet játszanak abban, hogy 5-10 forinttal is többe kerülhet egy tojás.

Egy budapesti piacon az általunk megkérdezett kofák is értetlenül állnak az áremelkedések előtt, a híradások azonban egyértelműen arról szólnak, hogy továbbra is a madárinfluenza, illetve az úgynevezett fipronil-szennyezettség áll az Európa-szerte tapasztalható áremelkedés mögött. A fertőzésveszély azonban elsősorban az importtojások esetében áll fenn, a magyar termelők darabjai megbízhatóbbnak számítanak. Ezt azonban a fogyasztók is felismerték, a kereslet növekedésével párhuzamosan pedig az árak is elszabadultak.

tojas1

"Húsvét előtt volt tapasztalható hasonló áremelkedés" - mondja kérdésünkre egy árus, aki hozzáteszi: jelenleg 37 forintot kér a kisebb, 45 forintot pedig a nagyobb darabokért. A mellette lévő standnál álló úr az XL-es darabokat már ötvenért adja.

Az általunk megkérdezett fővárosi kofák úgy gondolják, a tojásárak a következő hetekben valóban elszaladhatnak, ugyanakkor alapélelmiszer lévén nem gondolják azt, hogy csökkenne, sőt, az ünnepek közeledtével egyre inkább fokozódni fog a tojások iránti igény. És hogy meddig emelkedhetnek az árak? Azt egyelőre megjósolni sem lehet.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.