A vegán táplálkozás előretörése, még több ehető virág az alapanyagok között és a Közel-Kelet ízvilága. A hazai gasztrobloggerek ígérik, a kulináris élvezetek szerelmesei 2018-ban sem fognak unatkozni! Új köntösben térnek vissza nagyanyáink kedvencei, közelebb kerülünk a természethez, sőt, egyesek szerint épp a gasztroforradalom második felvonását éljük. A legérdekesebbnek tűnő változásokról a most hétvégi Konyhakiállítás szervezői kérésére készült egy rövid útmutatást. Olvasd el a szakértők rövid ízelítőjét, március 2-4 között pedig látogass el az ország legtrendibb lakberendezési kiállítására, és kóstolj bele 2018 ízeibe!
Chili&Vanília – Mautner Zsófi
Az elkövetkező évek egyértelműen a vidéki gasztronómiáról fognak szólni, most következik a gasztroforradalom második évtizede, amikor az első évek eredményei országszerte megteszik hatásukat. “Számos séf számára az alapanyagokhoz, földhöz, természethez, kultúrához való közelség, illetve ehhez kapcsolódóan a saját gazdálkodás kialakítása lehet a legvonzóbb és leginspirálóbb” – hangsúlyozza Mautner Zsófi.
A gasztroblogger úgy látja, idén erősödnek az “okos diéták”, vagyis azok az irányzatok, amelyek nem a tiltásról szólnak, hanem a kiegyensúlyozottabb étkezést részesítik előnyben. Ilyen például a happy eating (boldog evés) és a mindful eating (tudatos étkezés). A csúcsgasztronómiában és a házias konyhában egyaránt előtérbe kerülnek a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák. Ezzel párhuzamosan fokozatosan visszanyúlunk a gyökereinkhez, egy-egy klasszikus fogás, illetve annak minőségi elkészítése is prioritás lesz.
Világevő – Jókuti András
A folyamatos újkeresés mellett idén nagyon erősen megjelenik a retrovonal: gyerekkorunk és nagyszüleink gyerekkorának klasszikusai a 21. századra adaptálva, de lehetőleg eredeti megjelenéssel – mondta Jókuti András gasztroblogger. Várhatóan egyre szélesebb rétegek számára lesz vonzó, hogy kizárólag szezonális, lehetőleg helyi alapanyagokból főzzenek, amihez kulcskérdés a megbízható, valódi őstermelők megtalálása. 2018-ban az egészség is jobban előtérbe kerül, több rost, több friss, akár nyers zöldség, és valódi alapanyagok, a feldolgozott tömegtermékek helyett. “Személy szerint a konyhai eszközök terén a nagyszülőkhöz való visszatérést várom, az újabb kreatív szerkentyűk helyett az én szívemhez közelebb állnak az ütött-kopott öntöttvas lábasok, bográcsok, cserépedények” – emelte ki Jókuti Világevő András.
Lila Füge – Havas Dóra
Havas Dóra számára az első, és egyben és legkedvesebb idei trend a savanyítás és a fermentálás előretörése a mindennapi konyhában. A csúcséttermekben néhány éve minden erről szól, talán már nincs is olyan étel, amit ne fermentáltak volna a nagy konyhákban. “Egyszerű és egészséget támogató eljárásról van szó, az eredmény pedig a legegyszerűbb ételeket is feldobja” – vélekedik a blogger.
A második irányvonal a kis és nagyétkezések fogalmának tisztázása. Az egészséges táplálkozással foglalkozó szakemberek szerint naponta többször kell(ene) kis adagokat étkezni, általában a napi ötszöri étkezést javasolják a szakemberek. “Megvallom, korábban nekem is gondolt okozott ennek a megvalósítása, amíg erősen arra koncentráltam, hogy 5 egészséges fogást találjak ki és prezentáljak naponta. Amióta ezekre csak kis- és nagyétkezésként gondolok, sokkal egyszerűbb az életem. A reggeli is lehet vacsora és az ebéd reggeli, attól függ, hogy mennyit fogyasztunk és azt hogyan állítjuk össze” – osztja meg a tapasztalatait Havas Dóra.
A gasztroblogger nagy vágya, hogy egyre szélesebb körben mozduljunk el a zöldségalapú táplálkozás felé. Nem kell mindenkinek vegánnak lennie, de egészségügyi és fenntarthatósági szempontok miatt is kívánatos lenne áttérni a minőségi húsfogyasztásra. Mindenki jobban járna, ha kevesebb, de jó minőségű hús kerülne az asztalra.
Príma Konyha – Wessely Márta
Évek óta erősödik a fenntarthatóságra való törekvés, ami idén még hangsúlyosabb lesz – kezdte 2018-as iránymutatását Wessely Márta gasztronómiai szakértő. “A döntően növényi alapú étrendre történő áttérés gondolatának megszokása, zajlik most, mind a konyhákon, mind a fogyasztói oldalon. Tudjuk, értjük, most már csak az elfogadás választ el minket a globális megoldásoktól. Ennek a gondolkodásnak a mentén válnak egyre fontosabb alkotóelemekké a virágok, ízük és textúrájuk szerves részét képezi az elénk kerülő ételeknek.”
A fenntarthatóságra való törekvés egyik kulcskérdése a hulladékgazdálkodás is, amelyre mind az éttermeknek, mind a háztartásoknak meg kell találniuk az ideális megoldást – teszi hozzá a gasztronómiai szakértő.
Ha pedig nem az alapanyagok, hanem inkább az ízek irányából közelítjük meg az idei évet, akkor jól prognosztizálható, hogy a 2018-as konyha szívesen inspirálódik majd a Közel-Kelet gasztronómiájából, kedvére való lesz a mexikói és a portugál konyha. Természetesen a magyar háziasszonyokat sem hagyja hidegen a gasztronómiában tapasztalható változás, egyre nagyobb teret hódít a növényi alapú táplálkozás. Ezen kívül elindult egy egészséges és rendkívül látványos trend a munkahelyi étkezések megreformálásában, sokan – főleg a fiatalabbak – tudatosan választják meg a munkahelyükre magukkal vitt alapanyagokat, ételeket – mondta el Wessely Márta.
Ízleld meg 2018 trendjeit!
Gyere, és találkozz élőben a Konyhakiállítás szakértőivel március 2-4. között a Budapest Sportarénában. A háromnapos rendezvényen rengeteg felejthetetlen gasztropillanat, ízélmény és nyeremény vár rád. Az ízkavalkád mellett ismerkedj meg a konyha enteriőrjét uraló legfrissebb trendekkel, tervezd meg új otthonod központi terének minden egyes szegletét! A helyszínen szakértők segítenek kiválasztani a stílusodhoz illő enteriőröket, színeket és kiegészítőket. Az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán minden az újdonságokról szól, megismerkedhetsz a 21. századi ember igényeit maradéktalanul kielégítő konyhatechnológiai innovációkkal és multifunkcionális okoseszközökkel. Gyere, és szeress bele az új konyhádba!
Kapcsolódó cikkünk: Nőnapra érkezik a csajos whisky