© 2023 Foodyny.

Vettem huszonötdeka darált mákot. Nem kellett volna. Illetve kellett, különben hogyan süthetnék mákost mák nélkül? Csak észre kellett volna vennem, hogy Rebeka áll a kasszánál mögöttem.

Csak nem mákost sütsz? – kérdezte Rebeka, és a szeme sem rebbent.

Még nem tudom... próbáltam kitérni az egyenes válasz elől, de láttam, át lát a szitán, ismét vesztésre állok.

makossuti1

Amikor két pohár forró tejjel leforráztam a mákot, már éreztem az illatfelhőt, ami megelőzi Rebeka nagybelépőjét. Sok választásom nem maradt, folytattam a munkát. Leereszkedett egy hokedlira.

25 deka olvasztott vajba elkevertem egy pohár cukrot, majd hozzáadtam négy tojássárgáját, és a leforrázott mákot. Miután jól összedolgoztam, beleborítottam egy pohár lisztet, amelyet előzőleg egy kis sütőporral megbolondítottam. Újabb keverés következett, majd felvertem a négy tojásfehérjét kevéske cukorral, és azt is beleborítottam a masszába. Előmelegített tűzhelyen kell sütni, nem sokáig, nálam 15-20 perc alatt kész.

Nagyon kell vigyázni, nehogy odaégjen! (Ezt a mondatot kifelejtem majd a Rebekának adott receptből).

Miután megsült a sütemény, hagyom, hogy megnyugodjon, és elkészítem a glazúrt: egy kockákra tördelt 10 dekás étcsokoládét, egy kis vajat, 1-2 kanál cukrot és ugyanannyi tejet a tűzön addig kavargatok, amíg egyenlő állagú nem lesz, majd a süteményre kenem.

Azon kívül, hogy remek édesség, van egy további jó tulajdonsága: ha marad, eltehetjük a mélyhűtőbe, bármikor elővehető, nem kell melegíteni, percek alatt felenged, és olyan lesz, mint újkorába.

Amennyiben Rebeka nem tisztel meg jelenlétével…

makossuti2

PEER GIDEON

Kapcsolódó cikkünk: Rebeka-mentes mandulás almatorta

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.