© 2022 Foodyny.

 A Gregor családban gyakran főztek kakaspörköltet, viszont a kis Bernadett csak felnőttkorában jött rá, miért került olyan sűrűn az asztalra ez a fogás. Édesapját idegesítette az állandó kukorékolás, így felvásárolta a környék összes tarajosát, és megfőzte.

„Azt persze mindenki tudja, hogy a zene és a szakácsművészet összetartozik valamiképpen. Tafelmusikról, asztali zenéről mindenki hallott, s nem titok az sem, hogy Rossini: főzött. De az ismereteknek ezzel szinte vége is szakad, arról már nem esik szó, hogy föltehetőleg sokkal mélyebbnek kell emez összefüggésnek lennie. De hogy is van ez? – hiszen bizonyítéknak mégsem lehet elegendő az, hogy sok zenész maga is szakács, vagy éppen csak az, hogy szeret jól enni. Mert ha csak ennyi volna, aligha lenne értelme ennek a könyvnek.” – ezzel a bevezetővel kezdődik Gregor József, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának 1985-ben megjelent „Zenei ki mit főz?” című kiadványa, amely korának, de mondhatjuk, hogy a mai kornak is remek iránymutatása a zene- és a konyhaművészet összefonódásáról.
– Mert aki tehetséges, az bármikor képes alkotni, legyen színpadon, vagy a tűzhely mellett – mondja az örök igazságot az operaénekes lánya, Gregor Bernadett színésznő. – Én soha életemben nem főztem receptből, nem mértem ki konyhamérlegen húsz deka lisztet, mindent érzésre teszek bele az ételbe, és így lesz tökéletes. A főzés is egy alkotófolyamat, azt gondolom, hogy akinek egy kis tehetsége is van, az biztosan jól főz. Pont úgy, ahogy apám és édesanyám.

FOTÓ: hámori zsófia - Origo 

Berni gyerekkorában kezdett el érdeklődni a konyhaművészet iránt, a szüleit figyelve leste el azokat a praktikákat, amelyeket a mai napig alkalmaz a konyhában.
– Apu elképesztően jó főzött, még könyvet is írt a témában, a kakaspörköltje például Gárdony-szerte híres volt – meséli Berni. – Már felnőtt voltam, mire rájöttem, hogy miért tudta ezt az ételt annyira jól csinálni: utálta a kukorékolást, ezért felvásárolta a környék összes kakasát és csodálatos pörköltet készített belőlük. A végén már horror összegekért adták el neki, mert tudták, úgyis megveszi – emlékszik a színésznő. – Amikor elkezdtem főzni, én is az otthon tanult, jellemzően magyaros ételekkel kezdtem, ezek a mai napig tradicionális ételek a családban. A férjem és a nagyfiam nagyon húsosak, mi azonban a kisebbikkel, Álmossal jól elvagyunk hús nélkül is, így előfordul, hogy egyszerre kétféle ételt is készítek otthon. A sütésben nem vagyok annyira erős, mert nem szeretem az édességet, a túrófánk, a meggyes piskóta és a palacsinta minden tudásom, de ezekkel mindig sikert aratok, így nem vagyok rákényszerítve újabb sütireceptek elsajátítására.

FOTÓ: Pozsonyi Zita 

A Gregor családban a karácsony is a hagyományos ízek jegyében telik.
– A tradicionális ételek, mint a káposzta, most is az asztalon lesznek, de idén egy különleges, mediterrán hallevessel készülök – újságolja Bernadett. – Fehérboros, citromos, gyömbéres, fokhagymás, petrezselymes lében főzöm a tengeri halakat. Lesz ezenkívül kacsasült is, hagymás tört burgonyával, és ehhez egy különleges savanyúságot készítek, amit szintén aputól tanultam: a savanyú káposztát átmosom, kap mellé hagymát, pirospaprikát, borsot és egy kis olajat. Elképesztően finom íze van, ha tehetik, kóstolják meg, legalább megtapasztalják, hogy apám receptjei tényleg fantasztikusak.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Voith Ági: Állandóan rántotthúst kell csinálnom!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.