© 2018 Foodyny.

Köztudott, hogy a séf, szakács és más vendéglátóipari munkák a legstresszesebbek. A kutatások igazolják, hogy az ágazatban dolgozóknál nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata mint más munkakör esetében, ráadásul úgy tudni, a vendéglátóiparban dolgozók körében a kábítószer-fogyasztás is magasabb, mint bármely más területen.

Legutóbb Gordon Ramsey emelte fel a hangját az ágazatban dolgozók kiégése miatt, most pedig egy sacramento-i séf lépett a tettek útjára. Annak ellenére ugyanis, hogy alig egy évvel ezelőtt követett el öngyilkosságot Anthony Bourdain sztárséf, még mindig nem kezdődött meg a párbeszéd a dolgozók jóllétéről.

Szakértők szerint továbbra is hiányzik az az iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mit kellene tenniük az étteremtulajdonosoknak a megfelelő munkahelyi környezet és feltételek biztosítása érdekében. Persze az alapok egyértelműek: kevesebb munkaóra, nyugodtabb szolgáltatói légkör, munkahelyi tisztelet és megfelelő bérezés javítana a helyzeten.

Egy sacramento-i séf, Patrick Mulvaney azonban úgy vélte: tenni kell valamit, éppen ezért a helyi egészségügyi szolgálatokkal közösen egy, a mentális egészség fejlesztésére irányuló programot dolgozott ki „I Got Your Back” néven. A rendszer lényege, hogy a munkavállalók névtelenül megoszthatják érzéseiket, problémáikat és közösen keresnek rá megoldásokat. Mulvaney reméli, hogy a segítségnyújtással megakadályozhatóvá válnak a visszafordíthatatlan következményekkel járó mentális problémák kialakulása, valamint a séfek körében tapasztalható kiégés is.

Kapcsolódó cikkünk: Könyv készül Anthony Bourdain emlékére

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.